OTVOREN PUT RUSKOM GIGANTU ZA PREUZIMANJE INA-e, MOL OBJAVIO: ‘Spremni smo za prodaju svog udjela’

Mađarski je MOL otvoren za prodaju udjela u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini, no dok se to ne dogodi, MOL će nastaviti upravljati Inom najbolje što može, izjavio je jučer glavni savjetnik MOL grupe, Pál Kara, u intervjuu za mađarsku javnu televiziju M1, a prenosi portal Portfolio.hu.

Upravni odbor MOL-a proglasio je 2013. godine da će Ina ili djelovati po načelu tržišnog gospodarstva, ili će se otkupiti mađarski udjel, podsjetio je Kara. Situacija se nije promijenila pa MOL ostaje otvoren za pregovore, čekajući prijedloge hrvatske strane ‘s velikim strpljenjem i poštovanjem’.

Rosnjeft bi mogao zauzeti mjesto MOL-a kao dioničara u Ini

Ruska državna tvrtka za naftu i plin Rosnjeft mogla bi zauzeti mjesto MOL-a kao dioničara u Ini ako hrvatska Vlada zatraži novog strateškog partnera. To je prošlog tjedna najavio šef ruskog Rosnjefta Igor Sečin.

Sečin je rekao i da je zainteresiran i za učinkovita ulaganja u ovu regiju. Dodao je i da Rosnjeft smatra Inine rafinerije u Sisku i Rijeci ‘integralnim elementima tvrtke’.

“Uprava Ine očito se fokusirala na riječku rafineriju koja je blizu mora i može se lakše uključiti u trgovački lanac. Međutim, mi smatramo da nema razloga zatvarati rafineriju koja nakon modernizacije može zauzeti važnu poziciju na europskom tržištu prerade nafte. Dapače, ona zapošljava visoko kvalificirane, iskusne stručnjake i ne može se dopustiti da oni ostanu na cesti. Ako Rosnjeft uđe u vlasničku strukturu Ine, kompanijina postrojenja bit će modernizirana i moći će proizvoditi naftne derivate u okvirima tržišne rentabilnosti”, rekao je Sečin.

Priznao je MOL-ovo stajalište o profitabilnosti i broju zaposlenih u rafineriji u Sisku, no rekao je da bi nadogradnja pogona mogla biti važna za položaj na europskom tržištu rafinerija.

‘Ako Rosnjeft postane vlasnik Ine, to će modernizirati djelovanje te tvrtke i ona će moći poslovati profitabilno pod tržišnim uvjetima’, rekao je Sečin.

Pravnici: Hrvatska mora poštivati presudu

MOL ima nešto manje od polovine udjela u Ini, ali ima prava na upravljanje u tvrtki. Vlada RH drugi je veliki dioničar i drži 44,84 posto udjela. Oba vlasnika već se godinama sukobljavaju oko strategije tvrtke, kao i oko sudbine rafinerije u Sisku.

U međuvremenu, švicarski je sud odbio zahtjev hrvatske Vlade za ukidanjem ranije odluke o arbitraži koja se odnosi na Inu.

Kara je za mađarsku televiziju rekao da je odlukom Vrhovnog suda u Švicarskoj slučaj protiv MOL-a koji je pokrenut 2014., sada zatvoren. U optužnici je stajalo da je MOL preuzeo kontrolu nad Inom zbog korupcije, nije uspio izvršiti ulaganja koja su bila dogovorena ugovorom, te je kršio hrvatsko zakonodavstvo o trgovačkim društvima.

Pravni direktor MOL-a sada kaže da je Hrvatska dužna djelovati po ovoj presudi te da ne može osporavati valjanost ugovora i bilo kakvih upravnih pitanja koja se odnose na Inu, piše Portfolio.hu.

 

(Global CIR/net.hr/Agencije)

Komentiraj