TADA JE I UKRAJINI REČENO DA MORA NAPRAVITI IZBOR ILI EU ILI RUSIJA! Lavrov: Pritisak na Srbiju kao na Ukrajinu pred “Majdan”

“Miješanje u unutrašnja pitanja Srbije predstavlja nastavak pritisaka SAD na Beograd da napravi izbori između saradnje sa Rusijom i Evropskom unijom”, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Nedavno je u Srbiji boravio zamjenik državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji koji je rekao da Beograd mora da napravi izbor — ili EU ili Rusija, kao da je nemoguće imati prijateljske odnose i sa jednom i sa drugom stranom, te da Amerika apsolutno podržava evropski izbor Srbije. Zar to nije miješanje u unutrašnja pitanja jedne zemlje?”, upitao je Lavrov.

On je podsjetio da su slične izjave stizale i iz EU 2004. godine kada se u Kijevu odvijao prvi “Majdan”. “Tada je i Ukrajini rečeno da mora da napravi izbor — ili sa Rusijom ili sa Evropom”, dodao je Lavrov.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta Brajan Hojt Ji izjavio je u Beogradu da zemlje koje žele članstvo u EU moraju to jasno da pokažu. “Zemlje koje žele da uđu u EU moraju jasno da pokažu tu odluku. Ne možete sjediti na dvije stolice, naročito ako su tako daleko”, rekao je on.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj