(VIDEO) JAPANCI OBJAVILI BOMBASTIČNU VIJEST: Više od 200 mrtvih u tunelu za nuklearna testiranja u Sjevernoj Koreji

Najmanje 200 ljudi poginulo je u urušavanju tunela na poligonu za nuklearna testiranja u Sjevernoj Koreji, tvrde nepotvrđena izvješća japanskih medija.

Katastrofa u Sjevernoj Koreji: Više od 200 mrtvih u tunelu za nuklearna testiranja

Urušavanje se navodno dogodilo 10. listopada za vrijeme proširenja podzemnog nuklearnog postrojenja na lokaciji Punggye-ri na sjeveroistoku Sjeverne Koreje. Još uvijek ne postoji nikakva službena potvrda ovih informacija koje je japanskim medijima otkrio neimenovani sjevernokorejski izvor.

Prema navodima japanske televizije Asahi, stotinjak osoba je ostalo zarobljeno nakon prvog urušavanja, a zatim se nova nesreća dogodila tijekom pokušaja spašavanja, uslijed čega je broj mrtvih narastao na dvjestotinjak. Japanski mediji tvrde da je uzrok nesreće nestabilnost tla uslijed nuklearnih testova. Vijest je objavljena jedan dan nakon što je Seoul upozorio da će još jedna nuklearna detonacija urušiti cijelo područje i da će doći do golemog curenja radijacije.

Južnokorejske vlasti su zabilježile nekoliko potresa u blizini najpoznatijeg sjevernokorejskog poligona za nuklearna testiranja nakon šeste i najsnažnije detonacije hidrogenske bombe u rujnu ove godine.

Kineski stručnjaci već su upozoravali Sjevernu Koreju da bi pojačani tempo testiranja snažnih bombi mogao narušiti statiku tunela u podzemlju planine. Ključna informacija, koja zasad nije poznata, je da li se dogodio najcrnji scenario koji su stručnjaci predviđali, odnosno, jesu li u trenutku nesreće provođena takva testiranja zbog kojih bi iz ruševina sada mogla procuriti radijacija i proširiti se svijetom.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj