MEKTIĆ O IZRUČENJU KANDIĆA: Operacija je trajala nekoliko mjeseci, radi se o visokorangiranoj osobi u DAIŠ-u

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić danas je održao konferenciju gdje je između ostalog govorio o izručenju jednog od najtraženijih saradnika ISIL-a Mirsada Kandića iz BiH u Sjedinjene Američke Države. 

Mektić je naglasio kako se radi o jednom o najtraženijih terorista na svijetu, a kojeg je pronašla OSA u saradnji sa drugim sigurnosnim agencijama u svijetu. – Ova operacija je trajala nekoliko mjeseci, a nakon čega je predat vlastima SAD-a – rekao je Mektić.

Dodao je da se radi o osobi koja je bila visokorangirana u terorističkoj organizaciji DAIŠ-a. – Bio je zadužen za pronalaženje, vrbovanje i provjeravanje osoba koje trebaju da izvrše razne terorističke zločine i bio je mozak ove organizacije – istakao je Mektić.

Naglasio je kako je Kandić imao preko 10 različitih identiteta i da je definitivno lociran 4. jula ove godine u jednom stanu na Grbavici. – Posljednji put je u BiH ušao pod identitetom Ivan Popović. Od 4. jula je trajao procest izručenja SAD-u. Želim da između ostalog odam priznanje OSA-i i svim drugim agencijama, jer smo na osnovu ovog posla dobili veliki broj pohvala i čestitki – kaže Mektić.

Na kraju je dodao o značaju ove operacije, posebno naglasivši kako su svi značajnijih svjetski mediji objavili ovu informaciju.

– To potvrđuje moju izjavu kada sam rekao da nećemo tolerisati nikoga ko se bavi terorizmom. Ovakve stvari doprinose stvaranju pozitivnog imidža BiH i sigurno je da ćemo se i u budućnosti boriti protiv terorizma – zaključio je Mektić.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj