NE ŽELIM TURKE ILI MAROKANCE! Wilders: U Parlamentu Holandije trebaju sjediti samo Holanđani

Geert Wilders, lider radikalno desničarske i euroskeptičke holandske Slobodarske partije (PVV), izjavio je da u Parlamentu Holandije i u kabinetu holandske Vlade trebaju biti samo Holanđani. U obraćanju u državnom parlamentu, Wilders je istakao kako u toj zgradi ne želi vidjeti ljude stranog porijekla.

Ovo je holandski parlament. Ovdje trebaju biti Holanđani. U parlamentu ne želim Turke, Marokance ili Šveđane. Zar nemam pravo da to kažem? Ovo je moja zemlja“, kazao je Wilders. Istakao je i kako se protivi tome da zastupnici ili ministri u Holandiji posjeduju dvojno državljanstvo. Naglasio je kako je potrebno da ljudi osjećaju lojalnost prema jednoj zemlji umjesto prema dvjema.

Pomenuta Wildersova izjava je izazvala oštre reakcije pojedinih zastupnika u parlamentu. Tunahan Kuzu, lider partije DENK, koju su osnovali Turci u toj zemlji, istakao je da ustav zemlje određuje ko je državljanin Holandije, a ne Wilders. “Ne odlučuje Wilders ko je Holanđanin, a ko nije, nego ustav zemlje. Dvojno državljanstvo ništa ne treba da znači u vezi s lojalnošću državi. Lojalnost građanina se prvenstveno mjeri na osnovu njegovog ponašanja”, kazao je Kuzu.

Dodao je i kako bi i sam Wilders trebao preispitati lojalnost prema domovini. “Wilders je u prošlosti više bio u ambasadi Izraela, nego u svojoj kući“, rekao je Kuzu. U programu Slobodarske partije (PVV) traže zatvaranje džamija u Holandiji, zabranu Kur’ana te ukidanje boravišne dozvole migrantima.

PVV, predvođena Wildersom, na općim izborima u martu je osvojila 20 mjesta u parlamentu te tako postala druga najveća politička partija u zemlji.

Komentiraj