OD 193 ČLANICE PROTIV SAMO SAD I IZRAEL: UN usvojio rezoluciju o ukidanju sankcija Kubi

Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju kojom se SAD pozivaju na ukidanje ekonomskog embarga na Kubu, uprkos tome što je Vašington glasao protiv revolucije, saopćeno je iz UN. 

(Foto: Agencije)

Od ukupno 193 članice, predstavnici 191 članice glasali su za ukidanje embarga Havani, dok su SAD i Izrael bili protiv usvajanja takve rezolucije. UN su usvajanjem neobavezujuće rezolucije pozvale SAD da što prije ukinu embargo Kubi.

Agencije prenose da nove rezolucija UN može da ima političku težinu, ali da samo Kongres SAD može potpuno da ukine embargo, koji je uveden prije više od pola vijeka.

Američki ambasador u UN Niki Hejli (Nikki Haley) je sastanak Generalne skupštine UN nazvala “političkim pozorištem” i napomenula da kubanski režim šalje “iskrivljenu poruku svijetu kako nije kriv za loše ekonomsko stanje u zemlji, ugnjetavanje kubanskog stanovništva, kao ni za plasiranje destruktivne ideologije”.

Hejlijeva je dodala da se diplomatski status između dvije zemlje neće promijeniti. Kubanski ministar spoljnih poslova Bruno Rodrigez (Rodríguez ) je izjavu Hejlijeve nazvao “nepoštovanjem Kube i kubanske Vlade” i dodao kako Hejlijeva i SAD nemaju “ni najmanji moralni autoritet da kritikuju Kubu”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj