PUTIN JAVNO UPITAO: Zašto Amerikanci prikupljaju biološki materijal Rusa?

Ruske obavještajne službe i državni vrh tvrde da stranci prikupljaju biološke podatke ruskih etničkih grupa, te da nije jasno zašto to čine i sa kojom namjerom. Ruski predsjednik Vladimir Putin je u ponedjeljak rekao da ga zanima zašto stranci prikupljaju biološki materijal Rusa.

Zašto Amerikanci prikupljaju biološki materijal Rusa?

“Znate li da se biološki materijal prikuplja širom zemlje? Materijal pripada različitim etničkim grupama i ljudima koji žive u različitim geografskim dijelovima Rusije”, izjavio je Putin na sastanku Savjeta za ljudska prava. Ove informacije je državni vrh dobio od ruskih specijalnih službi.

Kako se tvrdi, neki predstavnici nevladinih organizacija prikupljaju biološki materijal. Ruski senator Franc Klincevič pretpostavlja da materijal prikupljaju zapadne obavještajne službe “kako bi stvorile biološko oružje protiv pripadnika različitih ruskih etničkih grupa”.

Međutim, neki ruski naučnici smatraju da je riječ o “prikupljanju ruskog biomaterijala za proučavanje genetske raznolikosti etničkih grupa”. U Rusiji, tvrde oni, postoje dva centra koja prikupljaju biomaterijale različitih naroda i šalju podatke kolegama u SAD – jedan takav centar nalazi se u Moskvi, a drugi u Sankt Peterburgu.

Navodno, glavni cilj ovog istraživanja je “proučavanje genetske raznolikosti različitih etniciteta u Rusiji, traženje razlika među njima, uključujući bolesti koje ih pogađaju”. SAD su u ljeto 2017. godine objavile konkurs za prikupljanje 12 uzoraka ribonukleinske kiseline /RNK/ iz Rusije, navodi “Ruski vjesnik”.

U konkursu je tada navedeno da “svi uzorci moraju biti prikupljeni iz Rusije i poticati od evropeidne rase”. Takođe, napomenuto je da američka Vlada neće razmatrati uzorke tkiva iz Ukrajine.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj