DIO VLADAJUĆE STRANKE TRAŽI PRIZNANJE: 21 zastupnik škotske nacionalne stranke potpisao peticiju za nezavisnost Katalonije

Prijedlog za međunarodno priznanje Katalonije potpisao je 21 od 63 zastupnika Škotske nacionalne stranke (SNP) koja vodi škotsku vladu.

Škotski parlamentarci, pristaše neovisnosti, predstavili su u četvrtak u svom parlamentu prijedlog kojim pozivaju na međunarodno priznanje jednostranog proglašenja neovisnosti Katalonije od Španjolske, prenosi Reuters.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon kritizirala je način na koji Madrid pokušava riješiti krizu u svojoj sjevernoj pokrajini, ali se suzdržala od potpore proglašenju neovisnosti.

Prijedlog je potpisao 21 od 63 zastupnika Škotske nacionalne stranke (SNP) koja vodi škotsku vladu. Svoj je potpis stavio i jedan zastupnik škotskih Zelenih, ali nije vjerojatno da će se s njim daleko otići jer mora dobiti potporu tri stranke da bi se o njemu raspravljalo u parlamentu.

Sturgeon je prošli mjesec bila pozvana da prizna neovisnost Katalonije, ali pokušaji nacionalista su bili uzaludni.

“Ne možemo priznati neovisnost Katalonije jer, iako bismo to htjeli, nismo suverena država”, kazao je tada izvor u škotskoj vladi.

The Times piše da je separatistička katalonska vlada zatražila potporu škotske vlade, ali odgovor nije dobila.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj