DVIJE GODINE DO IZBORA: “Padaju” gradonačelnici po Turskoj, Erdogan čuva stranku

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan primorao je posljednjih nedjelja nekoliko gradočelnika velikih gradova da podnesu ostavke.  Kako navodi AFP, riječ je o pokušaju da zaustavi pad popularnosti svoje Stranke pravde i razvoja (AKP), dvije godine prije značajnih izbora u zemlji.

Četiri gradonačelnika vladajuće stranke podnijela su ostavke u roku od mjesec dana, i to na zahtjev Erdogana, koji je iskoristio svoja šira ovlaštenja koja su mu data poslije referenduma. Analitičari su ocijenili da prisilni odlasci predstavljaju znak da je “AKP duboko zabrinut zbog pada popularnosti poslije 15 godina vladanja”. 

AKP je zbunjena zbog pada popularnosti

“Ti gradonačelnici su smenjeni iz različitih razloga, ali je istovremeno cilj da se ojača izborna pozicija stranke”, ocijenio je profesor na Univerzitetu u Istanbulu Ilter Turan.

Prema njegovim riječima, AKP je zbunjena zbog pada popularnosti, što svjedoči i rezultat referenduma na kojem je Erdogan dobio podršku 51,4 odsto građana, a ne više, koliko se nadao, jer su lokalni zvaničnici AKP nezavodoljni. Erdogan je kasnije te lokalne zvaničnike nazvao “zahrđalim elementima stranke”. 

Prva “žrtva” je gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas, koji je krajem septembra rekao da podnosi ostavku poslije 13 godina mandata. Poslije njega je ostavku podnio Redžep Altepe, gradonačelnik Burse, četvrtog grada po veličini koji je značajan industrijski centar Turske.

Ostavka pod prijetnjama

Treći je gradonačelnik Ankare Melih Gokček, na čelu grada od 1994. a posljednji u nizu je gradonačelnik Balikesira, Ahmet Edip Ugur, koji je skoro u suzama rekao da je prihvatio da podnese ostavku nakon što je njegova porodica dobila prijetnje. Ugur je u oproštajnom govoru rekao da je začuđen da gradonačelnik napušta funkciju, ne voljom naroda, već naredbom. 

Demantujući da su upućene prijetnje Uguru, Erdogan je rekao da je mu žao zbog njegovog odlaska, ali je novinaru koji ga je pitao da li su predviđene dodatne ostavke, odgovorio da “gleda svoja posla”. 

AFP je ocijenio da su te smjene došle zbog “lošeg rezultata” na referendumu, jer je u Istanbulu i Ankari pobijedilo “ne”.  Takav rezultat je zabrinuo vladu, jer su u novembru 2019. predviđeni parlamentarni i predsjednički izbori. Prije toga će u martu 2019. biti lokalni izbori, koji će predstavljali test za Erdogana i njegovu stranku.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj