KRIVIČNI SUD U SKOPLJU: Sedam članova oružane grupe iz Kumanova osuđeno na doživotni zatvor

Krivični sud u Skoplju proglasio je krivim 33 optuženih za terorizam i učešće u oružanom sukobu u Kumanovu 2015. godine, javljaju agencije.  Od 37 optuženih, sedam je osuđeno na doživotnu kaznu zatvora, četiri osobe su oslobođene optužbi, a ostalima je izrečena kazna u trajanju od 12 do 40 godina zatvora.

Osuđeni nisu prisustvovali izricanju presude, budući da su prethodno ustali i počeli pjevati nacionalnu albansku himnu i ostale pjesme kako bi ometali proces, zbog čega je glavna sutkinja zatražila da se odstrane. Advokat odbrane Naser Raufi izjavio je nakon okončanja sudskog procesa da su kazne drakonske i da su ih očekivali s obzirom na to da je “cijeli proces bio dirigovan od Tužilaštva i da je namješten”. 

Tokom današnjeg ročišta ispred zgrade Suda u Skoplju zabilježeno je veliko prisustvo policije, ali i povremeno nadlijetanje helikoptera. U jednom trenutku nepoznati muškarac s torbom na ramenu prišao je policijskom kordonu i predstavnike medija upozorio da se sklone, tvrdeći da “posjeduje eksplozivno sredstvo koje će aktivirati”.

Neposredno nakon toga, muškarac je uhapšen, a još nije potvrđeno da li je posjedovao bombu. Izricanje presude u ovom predmetu prvobitno je zakazano za 17. oktobar, ali je na zahtjev Ministarstva unutrašnjih poslova odgođeno zbog lokalnih izbora u Makedoniji.

Devetog maja 2015. godine u ranim jutranjim satima tokom policijske akcije u cilju pronalaženja oružja u naselju Tode Mendel u Kumanovu došlo je do oružanog sukoba između makedonske policije i naoružanih osoba. Oružani sukobi trajali su skoro dva dana, a ubijeno je osam pripadnika makedonske policije i 10 pripadnika oružane grupe. 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj