OSAM PUIGDEMONTOVIH MINISTARA OSTAJE U PRITVORU! Njihov šef i dalje je u Belgiji, tužiteljstvo traži izdavanje europskog uhidbenog naloga

Puigdemontovi ministri ostaju u pritvoru nakon ispitivanja u slučaju u kojem ih se, kao i samog Carlesa Piugdemonta, tereti za pobunu i pronevjeru.

Španjolsko tužiteljstvo zatražilo je pritvor za osam Puigdemontovih ministara koji su se pojavili u Madridu na ispitivanju. Optuženi su za pobunu, neposluh i zloupotrebu javnih financijskih sredstava, kao i njihov bivši šef za kojeg je tužiteljstvo zatražilo izdavanje europskog uhidbenog naloga.

Isti nalog zatražen je i za četvero ministara koji se nisu pojavili na ispitivanju u Madridu. Na sudu se danas pojavilo 9 od 14 članova regionalne vlade dok ih je petero u Belgiji uključujući predsjednika vlade Carlesa Puigdemonta. Državno tužiteljstvo je zatražilo pritvor za osmero članova vlade, a Santi Vila, bivši ‘ministar’ za poduzeća koji je dao ostavku uoči glasovanja o nezavisnosti, dobio je mogućnost platiti jamčevinu te izbjeći pritvor, izvijestili su izvori sa suda.

Jedino je Vila odgovarao na pitanja tužiteljstva dok je preostalih osam dužnosnika odgovaralo samo na pitanja svoje obrane.

Za pobunu, neposluh i korištenje javnog novca za organiziranje referenduma protivnog španjolskom ustavu optuženo je 20 dužnosnika. Od ranije su u pritvoru dvojica aktivista kojima se sudi za organiziranje stanovnika u sprečavanju policije prilikom ulaska na birališta tijekom referenduma.

Sudi se i šefu katalonske policije koji se brani sa slobode pošto mu je oduzeta putovnica. On je optužen jer autonomna katalonska policija nije spriječila stanovnike da glasuju iako joj je ti bio naložio sud.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj