OTROVNIM STRIJELAMA NA ULJEZE U AMAZONIJU! Kada dođu kompanije, nastavit ćemo se odupirati, a ako brazilska vlada pošalje vojnike, borit ćemo se do posljednjeg

“Nastavićemo da se borimo”, kaže Tapayona Waiapi (36), u rezervatu u državi Amapa, u Brazilu. “Kada dođu kompanije, nastavićemo da se odupiremo. Ako brazilska vlada pošalje vojnike da ubijaju ljude, mi ćemo nastaviti da se borimo sve dok posljednji od nas bude živ.”

Velike rudarske kompanije žele se dokopati zlata

Rezervat Waiapi nalazi se u tropskoj šumi blizu istočnog kraja rijeke Amazon. On je dio mnogo veće zone konzervacije pod nazivom Renca, koja pokriva područje veličine Švajcarske. Okruženo rijekama i visokim drvećem, pleme živi gotovo u potpunosti u skladu sa sopstvenim zakonima, iako je savremeni Brazil udaljen samo nekoliko sati vožnje.

Bivša ljevičarska vlada poštovala je i štitila prava autohtonih naroda, a sada vlada desnog centra podstiče otvaranje Rence međunarodnim rudarskim kompanijama koje žele bogate deponije zlata i drugih metala skrivenih u Amazoniji.

U augustu je predsednik Mišel Temer iznenada poništio restrikcije na iskopavanje ruda u ovom regionu, što je izazvalo oštre proteste ekoloških pokreta i ljevičarskih aktivista, koji su natjerali Temera da privremeno povuče odluku.

Kišna šuma je osnova našeg opstanka

Međutim, pleme Waiapi, koje je skoro istrjebljeno raznim bolestima nakon prvog susreta sa strancima 1970-ih, sa razlogom brine za svoju budućnost.

“Kišna šuma je osnova našeg opstanka”, tvrde Waiapi. “Ne želimo automobile, kamione, nasilje, drogu, pljačke… Ako bi došlo puno bijelaca, to bi bio kraj. Ako predsjednik Temer dođe ovdje, bilo gdje blizu nas, ovo će dobiti”, kaže jedan pripadnik plemena, pokazujući na luk i strijelu.

Iako su Waiapi dobili i puške za lov nakon prvog kontakta sa vladom sedamdesetih godina prošlog vijeka, oni i dalje uglavnom koriste otrovne strele. “Koristimo naše oružje, tako da ne bismo zavisili od neindijanskog oružja”, kažu pripadnici ovog plemena.

 

(Global CIR/Princip)

Objavljeno u:

Komentiraj