RADO VUČIĆ IDE NA IZBORE: Da li će građani Srbije ponovo na birališta – peti put u pet godina?

Sredinom novembra javnost bi mogla da sazna da li će, uz beogradske, građani izaći i na vanredne parlamentarne izbore. Sjednica Predsjedništva Srpske napredne stranke zakazana za jučer poslije podne, otkazana je jer Aleksandar Vučić i njegovi najbliži saradnici još nisu donijeli konačnu odluku o izborima, saznaje nezvanično “Blic”.

Sudeći po izjavama i vlasti i opozicije, konačnu odluku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića – svi očekuju sa nestrpljenjem.

“Izbori? Spremni smo”, kaže Balša Božović iz Demokratske stranke. “To dodatno unosi haos u politički život Srbije i samo je nastavak konstantne kampanje zbog koje ključna pitanja za budućnost Srbije ostaju u drugom planu“, ističu iz Liberalno-demokratske partije.

“Ne stojimo baš dobro finansijski, ali nemamo ništa protiv. Ipak, treba videti kakva je to vlast koja pet puta za pet godina organizuje izbore”, dodaje lider radikala Vojislav Šešelj.

Neusaglašenoj opoziciji vladajuća koalicija poručuje: “Sasvim je jasno da treba da se opredijele da li žele promjenu postojećeg stanja i da li istinski žele parlamentarne izbore, jer je očigledno, ako žele, da će ih dobiti”, kaže Slavica Đukić Dejanović iz SPS.  “Najbolji lijek su uvijek izbori”, dodaje Nikola Selaković iz SNS, javlja B92.

A da li opozicija ima kondicije za trku na dva kolosjeka?  Bojan Klačar iz Cesida navodi “U ovom trenutku ne, čak ni za same beogradske izbore”, dok Vladimir Pejić iz Faktor plusa kaže:  “Mnoge opozicione stranke trenutno mnogo loše stoje i sigurno je da to utiče na njihov stav da izbora ne bude”.

Ono što mnogi ne propuštaju primijetiti jeste da najave novih izbora dolaze nakon otvorenih zamjerki američkog zvaničnika Hojta Jia na srbijansku politiku balansiranja između Rusije i NATO-a. Pojedini analitičari smatraju kako su izbori uvod u ustavne promjene kojima će se omogućiti priznavanje Kosova. 

(Global CIR)

Komentiraj