UKRAJINSKI AMBASADOR PORUČIO SRBIJI: “Dozvoljavate Rusiji da vas koristi kako bi uništila Evropu u kojoj želite da studirate i radite”

Ukrajinski ambasador u Beogradu Oleksandr Aleksandrovič izjavio je da Rusija koristi Srbiju kako bi stvorila haos i izazvala novi rat na Balkanu.

On je naveo i da ruski predsjednik Vladimir Putin “ne mari za Srbiju”, već da našu zemlju koristi kao “još jedan instrument za uništenje Evrope”.

Rusija obučava srpske najamnike da ubijaju Ukrajince. Rusija je koristila srpske ekstremiste da izvedu državni udar u Crnoj Gori. Rusija ohrabruje srpski separatizam u Republici Srpskoj kako bi destabilizovala Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Aleksandrovič u danas objavljenom intervjuu za BIRN, u kojem je izneo kako Kijev vidi politiku Rusije, ali i primedbe na račun Srbije, njenih zvaničnika i građana.

Nabrajajući ono što smatra nizom destabilizujućih akcija Rusije na Balkanu, on tvrdi da Rusija “koristi srpski faktor da destabilizuje Makedoniju, ima aktivnu ulogu u okretanju kosovskih Srba protiv kosovskih Albanaca i prodaje svoje avione Srbiji, kako bi stvorila tenzije sa Hrvatskom”.

Putin “ne mari za Srbiju”, već Srbiju samo koristi kao “još jedan instrument za uništenje Evrope”, kaže Aleksandrovič i pita:

“Da li je to ono što srpski narod zaista želi? Dozvoljavate Rusiji da vas koristi kako bi uništila Evropu u kojoj želite da studirate i radite. To nema nikakvog smisla”, izjavio je ukrajinski ambasador.

On dodaje da zapadni zvaničnici zato traže od Srbije da “ne sjedi na dve stolice”.

Kaže i da je imidž Srbije u Ukrajini loš, uprkos povezanosti dva pravoslavna slovenska naroda i dugoj tradiciji kulturnih veza i saradnje.

“Kada imate srpske političe koji putuju na Krim i čestitaju Putinu na ‘mudroj i snažnoj politici’, kada imate srpske plaćenike, kada Srbija glasa u UN protiv Ukrajine – sve to naravno stvara negativnu sliku o Srbiji u Ukrajini”, kaže ukrajinski ambasador.

Ponovio je da Srbija “ne čini ništa kako bi spriječila svoje državljane da se bore u istočnoj Ukrajini”, gde je trenutno oko 300 Srba, mada je donijela zakon kojim zabranjuje svojim državljanima da se bore na stranim bojištima.

“Ti srpski najamnici diskredituju srpsku naciju u očima prijateljskog ukrajinskog naroda, koji nikada ništa loše nije učinio Srbima”, istakao je Aleksandrovič.

U tom kontekstu, on napominje da ukrajinski parlamentarci ne putuju na Kosovo.

“Mi igramo fudbalske ili košarkaške utakmice protiv Kosova na neutralnim terenima, jer ne priznajemo kosovske pasoše. I Ukrajinci ne dolaze u Srbiju da ubijaju Srbe”, ističe Aleksandrovič.

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Nebojša

    Znamo da nemačka i engleska imaju njihove obaveštanje službe na našem prostor, koji rade za destabilizaciju na Srbiju i Makedoniju. Za to nije ni ćudno da taj gospodin dava izjavu za nemački vesnik.

    Reply

Komentiraj