ZAHVALJUJUĆI MJERENJU GUSTOĆE VELIKIH KAMENIH STRUKTURA: Otkrivene velike komore u Keopsovoj piramidi

Japanski i francuski znanstvenici koji su posljednje dvije godine detaljno proučavali egipatske piramide danas su objavili svoje rezultate i šokirali sve. Stručnjaci su u piramidama u Gizi otkrili goleme šupljine  koje dosad nikome nisu bile poznate.

Znanstvenici nisu uspjeli doći do tih prostorija veličine da u njih može stati manji avion i to iz razloga što je do njih nemoguće doći. Zato u ovom trenutku ne mogu reći ima li u njima ikakvih dragocijenosti.

Do velikog saznanja došli su zahvaljujući posebnoj tehnici mjerenja gustoće unutar velikih kamenih struktura. Čemu su te praznine u Keopsovoj i Kefrenovoj piramidi služile, to je još uvijek nepoznato.

Keopsova piramida je visoka 140 metara i najveća je u Gizi u predgrađu Kaira. Sadrži tri velike unutarnje komore i niz prolaza, od kojih je najzapadnija Velika galerija koja je duga 47 metara i visoka 8 metara. Novootkrivena praznina se nalazi odmah iznad Galerije i sličnih je proporcija.

– Ne znamo je li ta velika šupljina horizontalna ili nagnuta, ne znamo ni je li riječ o jednoj ili nekoliko povezanih struktura – objasnio je Mehdi Tayoubi s pariškog instituta.

– U jednu stvar smo sto posto sigurni – golema praznina postoji i strašno je impresivna! Ovome se definitivno nismo nadali…

Novo otkriće uzbudilo je sve zaljubljenike u piramide, ali arheolozi ne žele istrčavati sa zaključcima. Poznati američki arheolog Mark Lehner nije sto posto siguran ima li novo otkriće ikakve vrijednosti.

– Ovo bi mogao biti prostor koji su graditelji ostavili kako bi spriječili urušavanje građevine, tako što smanjuju pritisak teških kamenih blokova.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj