MREŽA INTERESA: SAD su u ovom dijelu svijeta do jučer vodile glavnu riječ, a sada im i najveći saveznici okreću leđa

Donedavno su SAD vodila glavu riječ na Bliskom Istoku, ali se to sada mijenja. Bivši predsjednik SAD-a Barak Obama govorio je da će politika Amerike  “promovisati reforme širom tog regiona”. Međutim, kako smatraju brojni analitičari, moć Amerike u toj oblasti sve više slabi, a raste snaga drugih igrača – Irana, Saudijske Arabije, Turske i naročito Rusije, navodi CNN.

Image result for middle east

Ruske veze sa Bliskim istokom nisu ništa novo. Još u vrijeme Sovjetskog saveza, Moskva je trošila milijarde dolara da podrži prijateljske ‘režime u Siriji, Egiptu i Iraku’. Otkako je revolucija u Iranu 1979. godine dovela do rušenja proamerički nastrojenog monarha, Rusija je postala ona supersila sa kojom Teheran najradije sarađuje. Ponekad su to bili nesigurni savezi. Međutim, danas je ruski uticaj u Iranu najveći još od vremena pada Berlinskog zida.

Ruska intervencija u Siriji i podrška Vladi Bašara al Asada, uveliko je promijenila šanse u građanskom ratu i to su i druge države primjetile. Asad je po svemu sudeći izašao kao pobjednik iz građanskog rata, a sa njim i Rusija, za razliku od SAD koje su podržavale opoziciju.

Porazi Obamine administracije u Siriji, a zatim i retorika njegovog nasljednika Donalda Trampa koja je izazvala nesigurnost u svijetu zbog njegovih riječi da će “braniti interese Amerike prije svega”, uticali su na to da Moskva postane centar kome se okreću vlasti Turske, Egipta, Jordana, Saudijske Arabije, pa čak i Izraela. Sve te države traže pomoć za rešavanje svojih problema od Rusije.

Svijet je posebno ispratio posjetu lidera velikog saveznika SAD saudijskog kralja Salmana  Moskvi. Tokom te historijske posete jednog arapskog vladara Rusiji dogovoreno je i potpisano više ugovora i poslova u oblastima energetike i bezbjednosti. Taj potez Saudijske Arabije su mnogi vidjeli kao “prst u oko” Trampu.

Odnos SAD i Irana je naročito pogoršan otakako je Tramp došao na vlast, pa ne treba da čudi što se i Iran sve više okreće Rusiji. Ruski je predsjednik Vladimir Putin jučer posetio Teheran gde je utvrđeno da Rusija i Iran moraju da pojačaju saradnju. Vrhovni lider Irana, Ajatollah Ali Hamnei rekao je Putinu da Teheran i Moskva moraju da pojačaju saradnju kako bi izolovali SAD i obnovili mir u Siriji i na Bliskom istoku.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj