PARISKI SALON ČOKOLADE: Slatko slavlje na Versajskim vratima

Pod direktnim pokroviteljstvom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, upravo je završeno 23 izdanje u svijetu čuvenog pariskog Salona čokolade.

 Fešta je okupila 500 učesnika među kojima 200 planetarno poznatih maestra poslastica iz 60 zemlja. Pet dana slatkog slavlja na pariskim Versajskim vratima/Porte de Versailles/, na prostoru od 20 000m², podijeljenom na dvije razine privuklo je posjetitelje sa cijelog Starog kontinenta, ali i drugih dijelova svijeta.

Piše: Džana Mujadžić

Poznato je da je velika avantura kakaoa i započela  osvajanjima teritorija : od Afrike do Indijskog oceana, preko Azije i Amazonije, cokolada nas bez prestanka navodi na putovanja. Nekoliko godina se u Parizu, zahvaljujući otvaranju “Bean -to -Bar” i posebnom sourcingu brojnih umjetnika i obrtnika nazvanih “novim avanturistima kakaoa”, posjetitelji su imali priliki vidjeti autentične načine proizvodnje i namjerni povratak izvornom kakaou. Salon je ove godine istakao “Zemlje kakaoa”, organiziranjem International Coacou Awards 2017″ pa su publici predstavljeni uzgajivači i proizvođači dragocijenog praha, sa četiri strane svijeta.

Na gornjoj razini su se upriličavali susreti sa najpoznatijim , najznačajnijim i najvrijednijim proizvođačima i inovatorima sto su dragovoljno otkrivali novine i trendove moderne obrade i proizvodnje čokolade. Najslavniji predstavnici “Nove slastičarske scene” su zajedno sa publikom ostvarivali i degustirali kolače i slastice dok su “Mladi talenti Pariza i predgradja” pokazivali osobno umijeće, zahvaljujući potpori i podršci oblasti Otoka Francuske, sto je drugi naziv za parisku regiju.

Amblematične ličnosti

Na prvoj, prizemnoj razini organiziran je poseban “Salon junior”, prodajni i pedagoški prostor sa TiJi, Gulli i Canalom J koji su dokazali da zanjimanje za čokoladu počinje u trećoj godini života pa su “ateljei razbuđjivanja ukusa” bili uvijek krcati, isto kao i “Kakao škola” čiji je glavni sadržaj bilo “Srce kolumbijske džungle”. Nije izostao ni “Bio c’Bon” /Bio je dobar/, prostor za sticanje znanja o brojnim temama, čiji su polaznici dobili mnostvo darova.

Oformljeno je i “Selo B to B”, rezervirano za profesionalne susrete, pronalaženje odgovarajućih nabavljača, proizvođača prvih materija i proširivanje poslovnih mreža. Posjećeni “Networking” bio je mjesto susreta i razvijanja novih djelatnosti. Događaj nazvan “Save the Date” sa početka Salona, dozvolio je Udruzenju Mecenata srčanih hirurga, prikupiti neophodna materijalna sredstva za hitne operacije najmlađih bolesnika.e’

Na ovogodišnjem Salonu učestvovali su brojni likovni, dramski i kiparski umjetnici. Poznati Richard Orlinski, među najcjenjenijim galskim kiparima,napravio je tri metra visokog lisca od čokolade, zahvaljujući pomoći slastičara Yanna Couvreura. Slavni Leonidas se udružio sa proizvođjačem cokolade Jeanom Lucom Decluzeau, pa su obnovili svijet Astérixa i njegovih, amblematičnih ličnosti.

Posjetitelji su lako prepoznavali još neviđene proizvode, posebno lansirane za ovogodišnje slavlje čokolade. Također su besplatno učestvovli u mnoštvu demonstracija i promocija pa animacija čuvenih zvijezda show-biza te brojnih maestra poslastica.

Svaki dan u 17 sati se organizirala raskošna modna smotra haljina od čokolade, što je predstavljala poseban događaj, održan pod zajedničkim nazivom “Velike čokoladne avanture”. Slijedili su omiljeni “Pastry shows” na kojima su najčuveniji šefovi planete otkrivali recepte i slastičarske tajne.

“Čokoladna sfera” je bila mjesto održavanja konferencija, gurmanskih ateljea, zabavnih animacija te susreta sa piscima “Gurmanske knjižare”.

(Global CIR/Iz Pariza za naš portal Džana Mujadžić)

Komentiraj