TO JE RAZUMNO I HUMANO RJEŠENJE: Kadirov hoće da sahrani Lenjina

Ramzan Kadirov, koji se nalazi na čelu Čečenske Republike, pozvao je ruske vlasti da ukone Lenjinovo tijelo iz mauzoleja i konačno ga sahrane uz sve počasti. On smatra da bi ovo bili “razumno i krajnje humano”.

Kadirov hoće da sahrani Lenjina

“Naravno, pitanje Lenjinove sahrane je nešto o čemu treba odlučiti predsjednik Vladimir Putin. Ali, ja lično sam uvjeren da bi  trebalo da prestanemo da gledamo u njegov leš i posjećujemo mauzolej. To više nije razumno”, kaže on.

Kadirov smatra da je revolucija bila davno, da se poslije nje dosta toga izdešavalo, te da je Lenjin davno trebalo da bude sahranjen.

“Mislim da je već trebalo da bude sahranjen, i to davno. Mislim da je to krajnje razumno i humano. Samo održavanje balzamovanog tijela košta dosta, a ne daje nikakve praktične rezultate, osim što imate priliku da uživo vidite mrtvog čovjeka, i to u srcu Crvenog trga”, kaže Kadirov.

On je dodao da ruske vlasti treba da organizuju i sahranu čelnika Hadži Murada, poznatog islamističkog pobunjenika koji se borio protiv Ruskog carstva početkom 19. vijeka i čija se glava drži u muzeju u Sankt Peterburgu do današnjeg dana.

Inače, izjava Ramzana Kadirova uslijedila je neposredno nakon što je Valentina Matvijenko, predsjednica Gornjeg doma, predložila da se održi referendum na kojem bi odlučili da li će Lenjinovo tijelo ostati u mauzoleju ili ga treba premjestiti. Istovremeno, Matvijenko je dodala da ne treba da se žuri sa ovim potezom, jer će Lenjinovo ime ostati važno i generacijama koje tek dolaze.

“Mislim da ne bi bilo u redu da žurimo i da budemo brutalni kada je riječ o ovakvim pitanjima. Uvjerena sam da će on jednog dana biti sahranjen, ali to se mora desiti nakon što cijela ruska zajednica postigne konsenzus”, rekla je Matvijenko za ruski list “Argumenty i Fakty”

Neposredno prije toga, Ksenija Sobčak, novinarka i ruska trendseterka, kao i pretendentkinja na poziciju predsjednika Rusije, izjavila je da će jedan od njenih prvih dekreta, ukoliko bude izabrana, biti dekret o uklanjanju Lenjinovog tijela iz mauzoleja na Crvenom trgu. Odmah joj je odgovorio Gendij Zjuganov, čelnik Komunističke partije, koji je rekao da njen postupak predstavlja “nepoštovanje i nevaspitanje”. Optužio je da ignoriše volju naroda.

O ovom se oglasio i Dmitri Peskov, Putinov sekretar za odnose s javnošću, koji je rekao da “sudbina Lenjinovog tijela definitivno nije na agendi administracije u Kremlju”.

Inače, početkom septembra ruska vlada je odbila prijedlog zakona o sahranjivanju posmrtnih ostataka Ljenjina. Predlagač zakon je bila populistička stranka LDPR, a sudbina Lenjinovog tijela i dalje ostaje neizvjesna.

 

(Global CIR/Nezavisne)

Komentiraj