PROHUJALO S VIHOROM! Stara ljubav: Ugljanin ponovo postao bošnjački radikal, Dačić mu diže cijenu!

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin pozvao je Vladu Srbije i Evropsku uniju da utvrde datum raspisivanja izbora za organe Sandžaka. On je na konferenciji za novinare rekao da revizijom Akcionog plana za nacionalne manjine u ovaj dokument treba uvrstiti i datum uspostavljanja evropskih snaga bezbednosti i evropskih pravosudnih organa u Sandžaku.

Image result for ugljanin dačić

“Tražimo i precizan datum povlačenja srpske policije, vojske, tajnih službi, pravosudnih organa sa teritorije Sandžaka. Ovi naši zahtjevi su u skladu sa odlukama Mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji u Hagu, kada je i održan referendum građana Sandžaka o autonomiji”, rekao je Ugljanin.

Srpska vojska i policija neprijateljski nastrojena prema Bošnjacima

On je istakao da “Bošnjaci u ovoj srpskoj državi predstavljaju strano tijelo”.

Punih 27 godina srpski državni organi se ponašaju u skladu sa znanjem, strukom i obrazovanjem. Na teritoriji Sandžaka srpska vojska, policija, tajne službe i njihovi činovnici se ponašaju monstruomski i neprijateljski prema Bošnjacimja i civilnom stanovništvu uopšte. Srpska policija i pravosuđe u Sandžaku su fašistički pijuni, pijuni onog dijela srpskog naroda koji su u osnovi četnici i koji žele da protjeraju sve što im Rusija naredi, da ovdje ne ostane nijednog normalnog Bošnjaka, Albanca, Srbina i Crnogorca“, rekao je Ugljanin.

On je predložio da se u međuvremenu, radi saradnje Bošnjaka i Srba, u roku od tri mjeseca usaglasi nacionalna struktura u svim državnim organima u Sandžaku, kao i da se resvijetle svi zločini počinjeni nad Bošnjacima, ali i drugim stanovništvom. Ugljanin je dodao da je o ovim stavovima već obavijestio premijerku Srbije, nadležnog ministra za manjinska pitanja, te da očekuje da će nadležni organi “konačno početi ozbiljno da rješavaju sandžačko pitanje”.

Sandžak je jasno definisana teritorija, sa međunarodno priznatim granicama na Berlinskom kongresu, koja ima 8. 678 kvadratnih kilometara. Sve ovo govorimo u cilju rješavanja nagomilanih problema i uspostavljanja trajnog i stabilnog mira, sa Sandžakom kao teritorijom pod specijalnim statusom koja će biti pod zaštitom UN-a“, rekao je Ugljanin.

‘Kukolj’ koji sluša naredbe iz Vučićevog kabineta

Na pitanje novopazarskog Sto plus radija da li je BNV jedinstveno u ovim stavovima i da li ima podršku i većnika Bošnjačke kulturne zajednice Muamera Zukorlića, on je rekao da “oni koje ne dolaze na sjednice, ovlašćuju time one druge da u njihovo ime donose odluke”.

“Naše odluke su legitimne, a svi vijećnici imaju pravo da dolaze ili ne dolaze na sjednice, mi nikoga ne pitamo zašto nije došao. I među našim narodom ima kukolja i kupljenih ljudi, koji govori onako kako im se naredi iz kabineta Aleksandra Vučića”, rekao je Ugljanin.

Zukorlić objasnio: Dajte Ugljaninu fotelju i sve će biti uredu u Sandžaku

Muamer Zukorlić poslanik i predsjednik Skupštinskog odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo komentarisao je naslovne strane današnjih štampanih medija. Komentarišući izjavu Ugljanina istakao je da to nije ništa novo, da on ima dva politička diskursa koja po potrebi “izvlači iz lijevog i desnog džepa”.

– Isto je pričao 90-ih dok nije ušao u vlast, a potom počinje da hvali Srbiju, govoreći da su svi problemi Bošnjaka riješeni. Onog momenta kada nestane para predviđenog za bošnjačko Narodno vijeće, a to je par stotina hiljada eura, on poteže papir iz desnog džepa i poteže ovakvu politiku – rekao je Zukorlić za TV Pink.

Kako je istakao, Bošnjaci u Sandžaku i uopšte u Srbiji taoci su dve politike krajnosti – Ugljaninove primitivne isključive politike i politike koju vodi Ljajić, a koja je anacionalna i poltronska.

– Bošnjacima je potrebna normalna politika, koju mi preferiramo i koja će riješiti probleme u Sandžaku. Stvarni problemi se trenutno ignorišu – rekao je Zukorlić, dodajući da je Ugljanin doktorirao manipulaciju, te se on, u svojoj retorici, oslanja na koga mu u tom trenutku odgovara, recimo na turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Posenta je, kako je istakao, da nema principa u njegovoj politici, te da ima straha da njegova (Zukorlićeva) politika ne dobije većinu.

– To je ono što obilježava naše odnose i iz tog vrtloga se teško izlazi – rekao je Zukorlić.

Dačićev ‘džoker’ u rukavu

Svima je i više nego jasno kako je Ugljaninova ‘nacionalna priča’ ustvari uvertira u moguće vanredne izbore. Još jedan srbijanski političar strahuje da će se kao i Ugljanin naći na Vučićevom spisku otpisanih, pa je čini se ušao sa Ugljaninom u novu šemu, poznatu srbijanskoj javnosti još od devedesetih. Naravno, Dačić se sada javlja kao borac protiv ‘bošnjačkog separatizma’, kojeg navodno personificira Ugljanin.

Prećutni ‘savez SDA i SPS-a’ evidentan je i u pojedinim sandžačkim opštinama gdje stranka Ivice Dačića ‘tradicionalno dobro prolazi’, pa čak i u mjestima sa većinski bošnjačkim stanovništvom te ulazi u sastav skupštinske većine na nivou tih općina.

Šef diplomatije Republike Srbije Ivica Dačić oštro je reagovao na Ugljaninove ‘provokacije’ rekavši da se to što on traži nikada neće ostvariti.  – Kad na vrbi rodi grožđe… Ja sam već ranije govorio da bi u svakoj normalnoj državi neko već pokrenuo inicijativu da se zabrani njegova politička stranka jer je i ranijim istupima narušavao teritorijalni integritet zemlje.

Ugljaninovou izjavu osuđuje i ministarka za eurointegracije Jadranka Joksimović: – Ovo je neodgovorna i provokativna izjava, koja podriva interese stabilnosti i bezbjednosti svih građana Srbije – smatra ona.

Omerović: Ugljanin zloupotrebljava BNV

Predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Meho Omerović, ocijenio je danas da su poruke koje je poslao Sulejman Ugljanin neprihvatljive i da su klasična zloupotreba Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

“Ovo je klasicna zloupotreba Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Poruke koje je poslao Ugljanin su neprihvatljive i nemaju nikakve veze sa stvarnom ulogom Vijeća”, saopštio je Omerović.

On je naglasio da poruke Ugljanina neće imati nikakvog efekta, jer će Bošnjaci to prepoznati.

“Nadležnost nacionalnih vijeća je jasno definisana zakonom. Svima je jasno da u oblastima kojima se bavi Vijeće mora da se radi na poštovanju i unapređenju prava Bošnjaka, naročito kada je u pitanju zastupljenost u policiji, pravosuđu, zdravstvu i obrazovanju”, zaključio je Omerović.

Predsjednik BNV Sulejman Ugljanin zatražio je danas od nadležnih državnih organa da raspišu izbore za teritorijalnu autonomiju Sandžaka, pozivajući se na referendum, koji je održan 1991. godine.

 

 (Global CIR/Agencije)

 

 

Komentiraj