ŠVEDSKI LIST O ODGAJANJU DJECE U RUSIJI! Militarizacija od malih nogu: “Bože, ruska djeca nemaju Diznilend, igračke su im granate i tenkovi”

Švedski dnevnik “Expressen” napisao je veliki tekst o odgajanju dece u Rusiji i njihovoj “militarizaciji od malih nogu”.

– Umjesto da im se omogući da se igraju s Mikijem Mausom, da idu u Mekdonalds ili Diznilend, ta djeca se igraju puškama i tenkovima. U Rusiji ne postoji nijedan Diznilend, ali je njegovu ulogu preuzeo vojni park Patriot u Kubinki – piše “Expressen”, i nastavlja:

– U ovom parku Rusi mogu da osjete ponosnu prošlost svoje zemlje, ali u njihovoj sadašnjosti nema Mekonaldsa, Harija Potera, ni Miki Mausa. Ali kome treba Miki Maus kada može da se pentra na tenk T-72? – piše švedski list.

Autor teksta ističe da predsjednik Rusije Vladimir Putin poziva ruske porodice da dođu u drugačiji zabavni park, u kome nema crtanih junaka i ringišpila. Ovo je vojni park gdje se djeca mogu fotografisati s bacačem granata i penjati na tenk T-72.

Ulaz u park izgleda otprilike kao ulaz u Diznilend. Velika trobojka se vijori na vetru, a blizu je veliki parking. Bilo je vrlo hladno, pa nije bilo mnogo posjetilaca – piše švedski novinar Mats Larson, i prenosi svoje utiske u reportaži.

– Međutim, to nije zaustavilo rusku vojsku. Na ovaj dan održao se nastup vojnih orkestara i rekonstrukcija bitke za Moskvu u zimu 1941. godine.

Eksplozije, dim i druga pirotehnička sredstva su bila pripremljena, a Crvena armija je gađala njemački Vermaht. To su gledala deca i njihovi roditelji, koji su počeli da se raduju kada su Nemci konačno poraženi – navodi list.

Novinar je razgovarao sa nekim posjetiocima parka.

– Korisno je za djecu da uče historiju i istovremeno nauče kako ruska vojska izgleda danas. Drago mi je što imamo modernu vojsku. Spremna je za sve testove – rekao je Vasilij Ratkin, posetilac parka, dok za ruku drži sina i ćerku.

U ovom parku možete raditi puno stvari, piše “Expressen”. Na primjer, djeca mogu da uzmu ručni bacač granata ili sovjetsku pušku “Špagin” iz Drugog svjetskog rata, sa svojim karakterističnim okruglim šaržerom.

Patriotski park, Rusija, Kubinka

– Dođite ovamo i pokušajte – vikao je instruktor, a sto ispred njega je bio pun malih ruku:

– Samo budite oprezni i nemojte se međusobno poubijati – dodao je.

Ovo je, naravno, šala, priznaje švedski novinar i pojašnjava ”da oružje nije pravo, ali i da niko nema ništa protiv da djeca ciljaju na ljude oko sebe”. 

– U 2015. godini je park otvorio lično Vladimir Putin. Nije ni krio da je svrha izgradnje vojnog parka prije svega obrazovanje mladih. Rekao je da će novi park biti važna veza u vojnom i patriotskom radu s mladima.

Nema tobogana, vrteški, ali ima puno tenkova i oružja koje možete dodirnuti i penjati se na njih. Osim toga, posjetioci mogu da istraže protivvazdušni raketni sistem Buk-21. Informacije na ruskom govore o tehničkim karakteristikama sistema, ali se ne spominje da je bio korišćen u rušenju malezijskog “Boinga MH17” nad istočnom Ukrajinom 2014. godine – piše “Expressen”.

U parku “Patriot” nema Mekonaldsa, međutim, gladni posjetioci mogu da iskoriste vojne bonove i dobiju “neku vrstu sive kaše”, piše švedski list.

Ipak, mogu se kupiti i hamburgeri, hot dog ili pite.

– U parku su se nalazili i suvenirnica. Međutim, ovdje ne postoji Miki Maus, nema čarobnih štapića iz Harija Potera, a na njihovom mjestu su figure elitne ruske pešadije. Oni se takođe nazivaju “pristojnim ljudima”, a to su vojnici koji su 2014. godine uspostavili kontrolu nad Krimom – kritikuje švedski list.

– Tu je i Vladimir Putin i može se vidjeti na majicama, gde se pojavljuje u obliku pilota, mornara ili vojnog oficira. Usput, Putin je isto “pristojna osoba”, sudeći prema natpisu na jednoj majici – navodi se u tekstu.

Švedski list potom prenosi utiske ostalih posjetilaca.

– Prije dvadeset godina smo se sramili naše vojske, jer se raspadala. Ali sad smo ponosni na nju. Ranije ne bih želio da moja unučad postanu vojnici, ali sada nemam ništa protiv toga – kaže Dmitrij Ivanov, koji je došao u park sa suprugom i trojicom unuka.

Izgrađena je čak i kopija nemačkog Rajhstaga, zgrada koju je Crvena armija zauzela u posljednjim danima rata.

Ovaj trenutak je najveći ponos za Sovjetski Savez, tako da ga je Putin upotrebio da nadahne Ruse.

Oni Rusi koji žele da budu ponosni na rusku vojnu prošlost, svoj trenutni vojni potencijal, a uz to zaborave sve ostale probleme svoje zemlje, trebalo bi da idu u park “Patriot”.

Za to je i stvoren. Kome treba Miki Maus kada ima tenk, navodi se u tekstu.

 

 

 

(Global CIR/Blic/Expressen/Agencije)

Objavljeno u:

Komentarion this Post

 1. Da, da, kako da ne!
  Pisac clanka pati od infantilne opsednutosti Diznilendom, i za njega je Miki Maus ocigledno vrhunski domet ljudskog stvaralastva, koje treba da bude uzor deci celog sveta.
  Da je u zabludi, moze da posvedoci stanje u njegovoj vlastitoj zemlji u kojoj Muslimancine iz Zapadne Afrike rade sta hoce, siluju i pale; zemlja u kojoj hara pederastija, gde se vise ne zna ko je musko a ko zensko i gde porodica vise ne postoji kao takva…
  Neka hvala!

  Reply
 2. Serendaš , to što vi sa zapada prodajete govna od hrane i što ste prvi uveli sankcije je prouzročilo lančanu reakciju , do sankcija ste vaše smeće prodavali u Rusiji a Rusi do prije 3 godine ni mesnici nisu imali ni svježe meso čak i pšenicu i brašno su uvozili a sada su 4-ti u svijetu izvoznici , McDonald’s su imali isto do unazad 2-3 godine ali kako se pravi od GMO hrana a u Rusiji je zabranjen GMO morali ste zatvoriti i otići , što se povijesti tiče imaju što učiti jer su naj veće vojskovođe i carstva vojno porazili i trebaju se ponositi a i mladi trebaju znati osnovno bar minimalno o naoružanju i mi smo nekad imali obranu i zaštitu u osnovnoj školi i tu ne vidim ništa loše bolje nego imati 30% nacije retardiranih pedera i izipačeni bolesnika kao švedska ! I danas zapad iz dana u dan gubi političku bitku sa Rusijom pogotovo na bliskom istoku pa i u srednjoj Europi

  Reply

Komentiraj