‘AFERA HYPO’ KAO UVOD U PROPAST AGROKORA: Još 2013. pred istražnim povjerenstvom EU parlamenta Domagoj Margetić je ‘predskazao’ propast Agrokora

Još 2013. godine pred istražnim povjerenstvom Parlamenta Europske unije , istraživački je novinar Domagoj Margetić objasnio na koji način i preko kojih ljudi, fondova i kompanija je prljavi novac ubacivan u legalne finansijske tokove na Balkanu. Naravno, akcenat je bio na aferi Hypo, koja se s pravom može smatrati uvodom u propast Agrokora. 

Kako i spominje u uvodu svoje prezentacije na istraživanje su ga navele sljedeće činjenice.

U vrijeme kada je sa radom počela hrvatska banka Hypo Operations, matična banka – Hypo Alpe Adria Bank International AG Klagenfurt imala  je financijski kapital od 244.550.000,00 kuna. Kada je Hypo Klagenfurt utemeljio Hypo Alpe Adria Bank d.d. Zagreb, hrvatska podružnica Hypo imala je financijski kapital od 1.581.991.000,00 kuna, tako da je kapital podružnice u hrvatskom glavom gradu  bio šest puta veći od banke koja ju je osnovala i bila 100% vlasnica hrvatske podružnice. 
Istodobno  Hypo Alpe Adria International AG Klagenfurt kupio je drugu podružnicu u Hrvatskoj – Slavonsku banku d.d. Osijek, s kapitalom od 998.713.000,00 kuna. Bilo je očigledno da je razlika u kapitalu matične banke u  Austriji i njezine podružnice u Hrvatskoj bila  ‘ubrizgana’ iz sumnjivih izvora jer osnivač HAAB AG Klagenfurt očito nije imao taj kapital.

Onda se postavilo pitanje otkuda je došao taj novac?

Prema Margetićevom istraživanju novac je mogao doći iz javnih i crnih fondova Vlade RH, a cijela operacija je tekla na sljedeći način:

Država je preselila javna i crna sredstva na tajne račune u inozemstvu. Tajne račune su kontrolirala povjerenstva, koja su se nagodila sa komercijalnim bankama, kojima je pored ‘misije čuvanja novca’, dato odobrenje da novac mogu investirati. Poslije toga su komercijalne banke pomenuti novac koristile u ‘vlastitim investicijama’ vraćajući ga tako u Hrvatsku. ‘Crni novac’ je prebačen na račune ‘ratnih tajkuna’, koji su ga kasnije vraćali u Hrvatsku kroz kriminalne i sumnjive privatizacije. U vrhu ove piramide nalazio se i Ivica Todorić.

Kompletna prezentacija Domagoja Margetića koja se bavi aferom Hypo i pranjem novca u Hrvatskoj i danas se nalazi na službenim stranicama Europskog parlamenta, a možete je pogledati na ovom linku. Za vas smo izdvojili najzanimljivije dijelove:

 

 

(Global CIR)

Komentiraj