AGROKOR UOPĆE NIJE NAJVEĆI HRVATSKI PROBLEM? ‘Spiskat ćemo milijarde na sporovima koje ćemo sigurno izgubiti’

Jedan od onih koji smatra da kriza u Agrokoru još nije dotaknula dno i da najgore tek slijedi varaždinski je župan i predsjednik stranke Reformisti Radimir Čačić.

Jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara još je početkom jeseni govorio da se vrhunac krize u Agrokoru još nije dogodio, U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju kazao je, pak, da zahvaljujući Hrvatskoj narodnoj banci bankarski sustav nije izložen riziku krize u Agrokoru, a pozdravio je i odluku Vlade da zaštiti male dobavljače.

“Jedina neobična ptica je Knighthead Capital Management”

Srednje i velike tvrtke ušle su u roll-up model i bitno su zainteresirane da Agrokor živi i da ih isplaćuje kako ne bi, kaže, imali prevelik udar na svoje bilance, a naročito ne jednokratan. Po njegovom mišljenju, jedina neobična ptica u tom društvu je Knighthead Capital Management.

“Ulazak u poslove poput ovog s Agrokorom, odnosno u visokorizične kupovine je core business takvih fondova, unatoč našem silnom cendranju nad lešinarenjem. Tko vodi posao, odgovara za njega, i nije ništa strašno ako se o poslu razgovara. Pa nije to prodaja staroga golfa ili odabir predsjednika HNS-a preko Njuškala. To je ozbiljan posao u međunarodnim razmjerima, u igri je 500 milijuna eura i prirodno je da se razgovara”, kazao je Čačić dodavši da je američkom fondu, unatoč svemu što se ovdje misli o njemu, u interesu da Agrokor poživi jer jedino tako mogu vratiti ono što su u njega uložili.

Agrokor je, smatra Čačić, u ovom trenutku nemoguće podijeliti jer hipotekarno premrežen.

“U slučaju Agrokor i vlast i opozicija su isti”

Čačić se prilično ironično osvrnuo na držanje domaćih političara, i onih na vlasti i onih u oporbi, prema ‘sluačju Agrokor’.

“S Agrokorom počinju dnevnici kako bi Gordan Maras i Ivan Lovrinović imali što govoriti. Njima je zadnja briga korist države. SDP nije u stanju dati rješenje, ali o Agrokoru ima što reći. HDZ s druge strane otvoreno od svih nas pravi budale. Povjerenstvo za Agrokor na njihovo inzistiranje počinje s Mesićevim svjedočenjem. Ako ne od Adama i Eve, onda od Mojsija, samo zato da bi što kasnije došli do Zdravka Marića i Martine Dalić. I time građanima poručuju da ih smatraju hrpom idiota”, kazao je Čačić za Slobodnu Dalmaciju dodavši – kakva pozicija, takva i opozicija.

Napomenuo je da je jedina godina kada država nije išla u minus bila 2012., u vrijeme dok su on i Slavko Linić držali pod kontrolom ekonomske procese u Vladi Zorana Milanovića.

Međutim, ističe Čačić, najveća opasnost po Hrvatsku ne krije se u Agrokoru, nego u milijardama kuna koje će država platiti zbog arbitraža koje je izgubila i koje će izgubiti.

 

“Arbitražu oko Srđa izgubit ćemo čisto kao suza”

Nakon gubitka arbitraže u Švicarskoj u sporu oko plinskog biznisa, Čačić smatra da će Hrvatska izgubiti i arbitražu u Washingtonu s MOL-om, a zatim i onu oko golf-terena na dubrovačkom Srđu.

“Spiskat ćemo milijarde jer ne želimo donositi ozbiljne odluke, nego prodavati demagogiju. Sad ćemo nakon Švicarske izgubiti Washington s milijardu i pol kuna. Za to je kriv Ivan Vrdoljak. Srđ će nas koštati dodatnih 500 milijuna kuna na arbitraži, a odgovornost za to snose Predrag Štromar i Andrej Plenković, iako oni to nisu skuhali. Država je pitanje projekta na Srđu mrcvarila godinama, potom donijela odluku, a zatim tu odluku povukla. Što je više nego dobar temelj za tužbu”, kazao je Čačić uvjeren da će Hrvatska izgubiti arbitražu oko Srđa “čisto kao suza”.

 

(Global CIR/SD)

Komentiraj