KRALJEVSKO POSPREMANJE U SAUDIJSKOJ ARABIJI! Čiste teren za dolazak novog kralja: Privedeno 11 prinčeva i 38 bivših ministara

Dekretom saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziza smijenjen je ministar ekonomije i planiranja te zemlje Adil bin Muhammed Fakih, a na njegovo mjesto je imenovan Muhammed bin Mezid Et-Tuveyciri.

Jedan od najuspješnijih biznismena Saudijske Arabije i bivši ministar financija među desecima su uhićenih osoba obuhvaćenih istragom novog protukorupcijskog povjerenstva, rekao je dužnosnik Saudijske Arabije u nedjelju.  Dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da su uhićeni saudijski milijarder, princ Alvalid bin Talal u čijem je vlasništvu investicijska tvrtka Kingdom Holding, i bivši ministar financija Ibrahim al-Asaf.

‘U tijeku je istraga zbog korupcije’

Princ Alvalid je jedan od najbogatijih ljudi na Bliskom Istoku, a investirao je u tvrtke kao što su Twitter, Apple, Citigroup itd. Saudijska vlada zasad je samo priopćila da je u tijeku istraga protiv korupcije, a državni mediji javljaju da su uhićeni deseci prinčeva i ministara.

“Deset prinčeva i više desetaka bivših ministara uhićeno je u Saudijskoj Arabiji”, objavila je na Twitteru satelitska televizijska postaja Al-Arabija. Do uhićenja je došlo ubrzo nakon osnivanja protukorupcijskog povjerenstva kojim predsjeda prestolonasljednik Muhamed ben Salman (32).

Smijenjen je i princ Meteb bin Abdullah bin Abdulaziz, prvi čovjek Nacionalne garde, a na njegovo mjesto je imenovan Emir Halid bin Abdulaziz Al Mukrin. Pored toga, mjesto dosadašnjeg komandanta saudijske mornarice Abdullaha bin Sultana bin Muhammeda zauzeo je admiral Fahd bin Abdullah el-Gafili.

Nakon revizije u saudijskom kabinetu formirana je i Komisija za borbu protiv korupcije, na čijem je čelu princ Muhammed bin Salman. Kako su objavili mediji u Saudijskoj Arabiji, nakon formiranja pomenute komisije uslijedio je i val hapšenja. Isti izvor je naveo da su među uhapšenima bivši visokopozicionirani državni dužnosnici.

Kako javlja AFP, privedeno je 11 prinčeva i 38 bivših ministara, drugih nekadašnjih zvaničnika i biznismena u akciji protiv korupcije, rekao je jutros jedan zvaničnik saudijske vlade. Zvaničnik, koji je zatražio da ne bude imenovan, rekao je da su privedene osobe zadržane u hotelima sa pet zvjezdica širom glavnog grada.

Princ Muhamed bin Salman obećao je ‘umjerenu Arabiju’

Nadzirući glavne figure vlade, od obrane do gospodarstva, Muhamed bin Salman čini se želi ugušiti unutarnja osporavanja prije formalnog prijenosa vlasti njegova oca, kralja Salmana, 81-godišnjaka. Krajem oktobra Muhamed bin Salman obećao je “umjerenu” Arabiju, prekidajući imidž zemlje dugo smatrane izvoznicom vehabizma, inačice islama koja je iznjedrila brojne džihadiste po svijetu.

Pokrenuo je nekoliko reformi (pravo upravljanja vozilom za žene, otvaranje kina) koje obilježavaju najveći kulturni i gospodarski prevrat u modernoj povijesti kraljevine, s marginalizacijom kaste konzervativnih vjerodostojnika. Istodobno radio je na jačanju političkog utjecaja na vlast, provodeći uhićenja disidenata, među kojima utjecajnih vjerodostojnika i intelektualaca.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj