POČETKOM DEVEDESETIH POSLANI U JUGOSLAVIJU NA REMONT: Hrvatska i Srbija “kriju” 18 borbenih aviona Sadama Huseina

Početkom 90-ih, uoči rata, u Zagreb i Beograd iz Iraka je stiglo je 18 “migova”, koji su pripadali Sadamu Huseinu, piše Alo.

Riječ o deset aviona tipa “mig 23” i osam lovaca tipa “mig 21” iračkog ratnog vazduhoplovstva koji su stigli u sanducima te su naposljetku ostali zaglavljeni na Balkanu uslijed ratova koji su izbili, kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i na Bliskom istoku.

Njihova sudbina i dalje je neizvjesna, a čak devet “migova 23” i dalje je rastavljeno u drvenim sanducima.

Jedan, koji je sklopljen, nalazi se u Zavodu „Moma Stojanović“ u Batajnici. Preostali razmontirani „migovi” smješteni su u 160. logističku bazu u Pančevu.

Vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski rekao je da je riječ o avionima koje je bivša Jugoslavija primila na remont od tadašnjeg predsjednika Iraka, Sadama Huseina.

– Primili smo ‘migove’ na remont uoči raspada Jugoslavije 1991. godine i oni su bili u Zagrebu u Remontnom zavodu ‘Zmaj’ u Velikoj Gorici. Nakon raspada Jugoslavije, nekoliko rasklopljenih komada ostalo je tamo, a jedan dio smo prebacili u Beograd. Mislim da bivša Jugoslavija još duguje Iraku remont tih aviona, zato što smo vjerovatno uzeli neke novce unaprijed. Ti avioni su sada neupotrebljivi i Irak je davno odustao od njih, u njih ne vrijedi ulagati jer ih je davno pregazilo vrijeme – rekao je Lazanski za Alo.

 

(Global CIR/Alo/Agencije)

Komentiraj