SVRGNUTI KATALONSKI VOĐA PREDAO SE BELGIJSKIM VLASTIMA: Puigdemontu prijeti 30 godina zatvora zbog pobune

Carles Puigdemont, bivši katalonski čelnik, predao se danas prijepodne belgijskim vlastima, javlja BBC! Zajedno s Puigdemontom, predala su se i četvorica smijenjenih ministara.

Španjolska je u petak belgijskim tužiteljima uručila europski uhidbeni nalog za svrgnutog katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta i njegovih četvero pomoćnika koji su optuženi za pobunu, zloupotrebu javnih sredstava, neposluh i izigravanje povjerenja zbog provođenja kampanje za secesiju Katalonije.

Ovog se jutra petero ljudi koje traži Španjolska predalo policiji u Bruxellesu. Stavljeni su u pritvor u 9 sati i 17 minuta”, objavio je glasnogovornik Gilles Dejemeppe na nedjeljnoj konferenciji za medije.

“Sudac će ih saslušati poslijepodne, a odluku mora donijeti do sutra ujutro”, dodao je.

Belgijski savezni ured tužitelja u subotu je priopćenjem potvrdio da je primio španjolski nalog koji je poslan u petak navečer, naglasivši pritom da će jednom kad čelnici budu pritvoreni istražni sudac imati 24 sata da donese odluku o daljnjem postupanju, prenosi dpa.

“Istražni sudac ima različite opcije: može odlučiti ne izdati naredbu za uhićenje ili to može učiniti, ali osloboditi te osobe pod određenim uvjetima”, piše u priopćenju ureda. Ako Belgija odluči izručiti Katalonce, sud će imati 15 dana za odluku hoće li provesti tu odluku, a na nju se kasnije može žaliti na dva viša suda.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj