ČIN AGRESIJE! Saudijska Arabija: Iran je kriv za napad na Rijad

Saudijska Arabija okrivila je danas Iran za napad balističkom raketom jemenskih ‘pobunjenika’ na saudijsku prijestolnicu Rijad, upozorivši da bi se to moglo smatrati “ratnim aktom”. To je rano jutros saopštila koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom koja se bori protiv Huta i njihovih saveznika u Jemenu,  prenosi AP.

Odgovoriti Iranu  u odgovorajućem trenutku i na odgovarajući način

Uloga Irana i njegova direktna komanda nad punomoćnicima Hutima po ovom pitanju predstavlja jasan akt agresije protiv susjednih zemalja i ugrožava mir i bezbjednost u regionu i na globalnom nivou. Stoga, komanda koalicije smatra to otvorenim činom vojne agresije iranskog režima i mogla bi to smatrati ratnim aktom protiv Kraljevine Saudijske Arabije – navodi se u saopštenju.

Koaliciona komanda ističe da Saudijska Arabija “zadržava pravo da odgovori Iranu u odgovorajućem trenutku i na odgovarajući način”.

Iran podržava Hute, ali negira da ih naoružava, napominje američka agencija. Za sada, Iran nije odgovorio na saudijsku prijetnju.

Zatvoreni svi prilazi Jemenu

U saopštenju, koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom koja se bori u Jemenu danas navodi i da je zatvorila kopnene, vazdušne i morske prilaze toj najsiromašnijoj zemlji u arapskom svijetu nakon što su pobunjenici ispalili balističku raketu na Rijad.

Prilazi su privremeno zatvoreni, pri čemu koalicija, kako navodi, uzima u obzir rad humanitarnih organizacija. Protivvazdušna odbrana Saudijske Arabije je u subotu, u blizini prestonice Rijada, navodno presrela raketu ispaljenu iz Jemena, javila je televizija Al Arabija.

Dok saudijsko ministarstvo odbrane tvrdi da su presreli raketu kod Rijada, jemensko ministarstvo navodi da je njihov raketni napad “potresao saudijsku prijestolnicu”. Jemensko ministarstvo odbrane u Sani, koje je pod kontrolom  Huta, potvrdilo je istog dana da su njegove vazduhoplovne snage ispalile balističku raketu na aerodrom u Rijadu.

Raketni napad Huta na međunarodni aerodrom “Kralj Halid” u Rijadu je prvi napad na saudijsku prestonicu i predstavlja najveću eskalaciju rata u regionu, navodi CNN.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj