ERDOGANOV REŽIM SVE NERVOZNIJI: Turska neće učestvovati na ruskoj mirovnoj konferenciji o Siriji na koju su pozvani i predstavnici kurdskog PYD-a

Turska je saopštila da je Rusija odlučila odložiti mirovnu konferenciju o Siriji, koju je planirala za 18. novembar, a čija je najava naišla na hladan prijem kod Ankare i njenih zapadnih saveznika.

To je saopštio portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin, istakavši da Turska ne planira da učestvuje na tom skupu, ali Rusija nije potvrdila da je donijela odluku o odlaganju konferencije, prenosi AFP.

Rusija je planirala da 18. novembra održi Kongres sirijskog nacionalnog dijaloga u Sočiju kako bi okupila sve aktere sukoba koji traje već više od šest godina. Više zapadnih zemalja je, međutim, izrazilo skepticizam u pogledu planirane konferencije, ocijenivši da je bolje da se mirovni napori sprovode posredstvom Ujedinjenih nacija.

Za Tursku sporno učešće kurdskih grupa

I Turskoj je smetalo moguće učešće grupa sirijskih Kurda, kao što je Partija za demokratsko jedinstvo (PYD), koje kontrolišu veliki dio severne Sirije, ali koje Ankara smatra terorističkim organizacijama.

Rusija je plan o ovom skupu najavila nakon posljednje runde mirovnih pregovora o Siriji, koju su podržali i Turska i Iran, a koja je održana u Astani.

– Mi smo odmah uložili prigovor. Kremlj nas je onda kontaktirao i rekli su da odlažu skup, tako da, ako se nešto ne promijeni, skup neće biti održan 18. novembra, već kasnijeg datuma – rekao je Kalin televiziji NTV. On je naveo i da će sirijske grupe učestvovati na konferenciji, ali da će Turska samo poslati posmatrača, a takođe je rekao da je iz Moskve Ankari rečeno da PYD neće učestvovati na tom skupu.

Kurdi podržavaju rusku inicijativu

Ruska novinska agencija RIA je 30. oktobra objavila da Moskva planira da organizuje kongres svih sirijskih etničkih grupa već u novembru i započne izradu novog ustava. Visoki kurdski zvaničnik Badran Jia Kurd rekao je 31. oktobra da je Rusija pozvala kurdske vlasti sa sjevera Sirije na Kongres sirijskih etničkih grupa i da je stav Kurda o tome pozitivan.

Iako su na suprotnim stranama u sirijskom sukobu, Rusija i Turska intenzivo zajedno rade na iznalaženju rješenja otkako je mirovnim sporazumom 2016. završena kriza izazvana obaranjem ruskog vojnog aviona iznad Sirije, podsjeća francuska agencija.

Rusija je, zajedno sa Iranom, ključni  saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Rusija i Turska sada uspostavljaju četiri takozvane zone deeskalacije na žarištima u Siriji u pokušaju da utru put miru, uključujući sjevernu provinciju Idlib koju u velikoj mjeri kontrolišu džihadisti.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj