NJEMAČKI REDITELJ SA MEĐUNARODNIM UGLEDOM: Tom Tykwer predsjednik žirija 68. Berlinalea

Reditelj Tom Tykwer odabran je za predsjednika zvaničnog žirija dugometražnih ostvarenja, sljedećeg Filmskog Festivala u Berlinu. Manifestacija će se organizirati od 15. do 25. veljače.

Direktor Berlinalea, Dieter Kossliek je odmah izjavio:

-Tykwer je medju najznačajnijim, njemačkim cineastima, a znalački se nametnuo na međunarodnoj umjetničkoj sceni, kao veliki reditelj. Pokazao je veličinu osobne nadarenosti i originalnosti, mnoštvom virtuoznih ostvarenja  različitih filmskih žanrova.

Piše: Džana Mujadžić

Energični 52 godišnjak je i uspješan scenarist, kompozitor i producent. Nasljeđuje Paula Verhoevea, reditelja Robocopa/1987/ i Basic Insticta /1992/. Tom Tykver je i reditelj poznatog ostvarenja “Trči Lola, trči” i osvojio je 1998. priznanje za najbolji njemački film. Svjetsku slavu je postigao filmom “Miris”, realiziranom 2006. godine, po istoimenom romanu Patricka Süskinda. Njegovo djelo “Cloud Athes” iz 2012. godine, urađeno sa Lilly i Larom Wachowski nominovano je za Golden Globes. Nedavno je realizirao tv seriju-događaj pod nazivom “Babylon Berlin”.

-Berlinale je oduvijek bilo moj najdraži, njemački festival. Posjedujemo zajedničku povijest i stalnu podršku. Sada čekam događaj sa posebnim zanimanjem jer sam proveo dva uzbudljiva tjedna razgovora sa mogućim članovima žirija i ostalim rediteljima- istakao je cineast podvukavši da će se Zlatni medvjed dodijeliti 24 veljače.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Komentiraj