NOVA ‘POREZNA AFERA’ VODI I DO SRBIJE I CRNE GORE: Srbijanski ministar Nenad Popović težak 75 miliona dolara, spomenuta i sestra Mila Đukanovića

Afera ‘Paradise Papers’, nova je globalna financijska afera koja rasvjetljava svijet offshore financija, a na kojoj su radili istraživački novinari iz više od 100 medijskih kuća i organizacija. Kao što je bio slučaj i prošle godine s aferom Panama Papers, do inkriminirajućih dokumenata došao je njemački dnevnik Suddeutsche Zeiting koji je potom pozvao ICIJ (Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara) čija je uloga bila nadgledanje cijele istrage.

Afera je dobila ime ‘Paradise Papers’ zbog idiličnih, naoko rajskih, prizora koji su ujedno i prve asocijacije na offshore lokacije o kojima se radi, poput primjerice Bermuda.

Beogradski novinarski istraživački tim KRIK objavio je ime srpskog ministra čije ime se našlo u Rajskim papirima. On se zove Nenad Popović, u srpskoj vladi obnaša dužnost ministra bez portfelja, a njegovi poslovi i imovina vrijede nevjerojatnih 75 milijuna dolara. Štoviše, Bliv navodi da je njihova tržišna vrijednost veća od 100 milijuna dolara što ga čini uvjerljivo najbogatijim političarem u našoj susjednoj zemlji, a možda i šire.

No, regija nije ostala samo na jednom predstavniku. A tu su i brojna druga ugledna imena.

Ana Kolarević

Sestra bivšega crnogorskog lidera Mile Đukanovića, za koju su lokalni mediji 2009. godine procijenili da je “teška” oko 3,5 milijuna dolara, prema Rajskim dokumentima bila je dioničar u tvrtki Ranin Ltd. registriranoj na Malti 2012. godine koja je bila vlasnik srpske tvrtke Nikal, rudarske kompanije koja je tada tražila investicije. Ana Kolarević je svoj dio prodala 2015. godine, ali je i dalje direktorica u tvrtki Ruukki International Ltd. koja se bavi rudarstvom, a podružnica je finske tvrtke. Kolarević tvrdi da u Raninu nije ništa zaradila.

Wesley Clark

Američki general, zapovjednik snaga u Europi, kasnije i predsjednički kandidat, ušao je upravljačku i vlasničku strukturu tvrtke Amaya koja se bavi online kockanjem. Osim ovog javnog dijela, postojao je i tajni koji je skrivan preko tvrtke na Otoku Manu.

Juan Manuel Santos

Predsjednik Kolumbije, koji je prošle godine dobio Nobelovu nagradu za mir, vlasnik je nekoliko tvrtki koje djeluju u poreznim oazama, ali je kolumbijskim novinama odgovorio da za rad u tim tvrtkama nikad nije dobio ni centa.

Malcolm Turnbull

Australski premijer, bivši novinar koji se obogatio kao bankar, bio je jedan od suvlasnika kompanije Star Technology Systems Limited s Britanskih Djevičanskih otoka koja je plaćala milijune dolara mita ruskim dužnosnicima da bi dobila prava na rudarenje.

Kojo Anan

Sin Kofija Annana, bivšega glavnog tajnika UN-a, bio je među osumnjičenima i za malverzacije s UN-ovim programom “nafta za hranu” za Irak koji je bio težak oko 60 milijardi dolara. U ovim je dokumentima utvrđen kao vlasnik dviju tvrtki koje je koristio da bi izbjegao plaćanje poreza na kupnju zgrade u Londonu.

Afera trese cijeli svijet

U cijelu priču upleteno je na stotine političara, celebrityja i superbogatih pojedinaca. Dokumenti ravjetljavaju i poslovanje u mnogim legalnim tvrtkama i financijskim institucijama. Priča je do sada u fokus dovela sljedeće:

– Kraljica Elizabeta investirala je privatna sredstva u iznosu od oko 10 milijuna funti, između ostalog i u tvrtku BrightHouse, koju se u javnosti optužuje za neodgovorno iznajmljivanje nekretnina i iskorištavanje siromašnih.

– Jedan od Trumpovih najbližih suradnika, ministar trgovine Wilbur Ross, imao je udio u tvrtki čiji su glavni partneri bili u bliskim vezama s Vladimirom Putinom.

– Bliski suradnik kanadskog premijera Justina TrudeauaStephen Bronfman, povezan je s offshore shemama za koje se sumnja da su Kanadu koštale na milijune dolara u porezu. Ako se ovi navodi potvrde, Justin Trudeau, koji se u kampanji zalagao za gašenje transakcija s poreznim oazama.

– Lorda Ashcrofta, bivšeg zamjenika šefa Konzervativne stranke i njenog važnog donatora, sumnjiči se da je kršio pravila offshore ulaganja.

Paradise Papers postavljaju pitanje tko kontrolira nogometni klub Everton? Naime, Farhad Moshiri prošle je godine prodao svoj udio u Arsenalu da bi kupio gotovo 50 posto Evertona. No, ovi dokumenti ukazuju da postoji mogućnost da je Moshirijev prvotni udio u Arsenalu bio ‘dar’ od oligarha Alishera Usmanova, pa se sada postavlja pitanje je li Usmanov novac sada u Evertonu? Ako se to potvrdi, to bi značilo da su prekršena pravila Premier lige.

No, ovo nipošto nije sve, nove informacije bit će puštene tijekom ovog tjedna.

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

Objavljeno u:

Komentiraj