NOVE PRIJETNJE IZ HNS-a: Izbori ne bi imali smisla bez izmjena izbornoga zakona jer bi izostala implementacija rezultata

Bez izmjena izbornoga zakona sukladno odluci Ustavnoga suda, izbori u Bosni i Hercegovini ne bi imali smisla – jedan je od zaključaka sjednice Glavnoga vijeća Hrvatskoga narodnog sabora BiH. Premda bi se izbori formalno mogli raspisati, rezultati se ne bi mogli u cijelosti implementirati, te je žurno potrebno mijenjati izborni zakon – kategorični su u Glavnom vijeću.

Image result for HNS LJUBIĆ

U Glavnom vijeću HNS-a po tko zna koji put naglasili su nužnost izmjene izbornoga zakona. Nadaju se da će 15. studenog o tomu raspravljati Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

«Bez obzira na to što neki smatraju da bi promjene izbornog zakona ili eventualno još neke druge promjene Ustava predstavljale rizik za BiH, tvrdim – i to je naš stav – da je najveći rizik za BiH pokušaj zadržavanja statusa kvo», ističe Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Bosnu i Hercegovinu treba vratiti u dejtonske ustavne okvire, iz kojih se, kaže Ljubić, izišlo nametnutim amandmanima na ustave entiteta i promjenama izbornoga zakona. Izmjene se moraju napraviti, poručuju, do raspisivanja izbora, a u Glavnom vijeću, kako kažu, ne žele ni pomisliti da se to neće desiti

«Mislim da ne postoji čovjek koji razmišlja normalno u ovoj državi, a da bi mu odgovaralo stanje konfuzije, stanje nereda, stanje nefunkcionalnosti države», navodi Bariša Čolak, voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH.

U Glavnom vijeću pozivaju stranke da pokažu političku volju i mudrost, iznesu svoje prijedloge ili, pak, amandmane na izmjene Izbornoga zakona. Na očitovanje o pitanju izmjena Izbornoga zakona pozvali su i međunarodne dužnosnike.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj