RUSKA ILI AMERIČKA GUBERNIJA? Izjava ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina o posjeti zvaničnika Stejt departmenta izazvala brojne reakcije u Srbiji

Izjava ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina o posjeti zvaničnika Stejt departmenta Hojta Jija izavala je brojne reakcije. “Brajan Hojt Ji je sedamdeset peti zamjenik dvadeset četvrtog pomoćnika zamjenika ministra inostranih poslova. Pažnja koja je posvećena ovom putovanju je prevelika i pretjerana”, rekao je ambasador Čepurin.

Foto: Tanjug

Šta zapravo smeta ruskom ambasadoru?

On kao diplomata može i ne mora to da kaže. Ali ovdje je poenta što su poruke bile uperene protiv Rusije i Rusija na to reaguje, mislim da je to suština. Takve poruke dobijali smo samo kad su Miloševiću prijetili da će nas sravniti sa zemljom u vrijeme bombardovanja”, rekla je Ljubinka Milinčić, urednica Sputnjika koja je radila intervju sa Čepurinom.

Direktorka Centra za euroantlantske studije Jelena Milić šokirana je istupom ambasadora Rusije i kaže da je posrijedi ruska manipulacija.

“Ono što je ambasador pokazao je nevjerovatno miješanje, to nije samo poruka kako navodno nezavisna Srbija treba da se ponaša, koja je na putu ka EU. Šokirana sam činjenicom da ne postoji jača reakcija i države i drugog aktera javnog i političkog života”, rekla je Milićeva za O2.

LDP I LSV osuđuju Čepurinove izjave

Reakcija ipak ima. Lider LDP-a kaže da destabilizacija regiona, podrška nacionalistima i povratak u devedesete godine predstavljaju rusku platformu koja treba da posluži za obračun sa Zapadom.

Iz Lige socijaldemokrata Vojvodine traže od državnih organa da reaguju i poručuju da Srbija ne planira da postane ruska gubernija.

(Global CIR/B92)

Komentiraj