USKORO KONGRES! Ivica Dačić: Odlazim sa čela SPS-a, dosta mi je svega!

Ivi­ca Da­čić, li­der SPS, u ek­sklu­zi­v­nom raz­go­vo­ru za Ku­rir potvrdio je da ga ruše unutar stranke. Po­što je Ku­rir obja­vio in­fo­r­ma­ci­ju da Bran­ko Ru­žić, pot­pred­sed­nik SPS, spre­ma puč u stra­n­ci, Da­čić po­ru­ču­je da se vje­ro­vat­no vi­še ne­će kan­di­do­va­ti za pred­sjed­ni­ka so­ci­ja­li­sta.

-Podigao sam stranku iz pepela poslije 5. oktobra, a sada hoće da me maknu, kaže predsjednik socijalista reagujući na informacije o skorom puču u stranci.

Ivica Dačić bi uskoro mogao da ‘odleti’ s mjesta predsjednika Socijalističke partije Srbije (SPS), a njegovu smjenu će pokrenuti ni manje ni više nego potpredsjednik socijalista Branko Ružić, ekskluzivno otkriva Kurir. Naime, dio stranke okupljen oko Ružića već duže vrijeme je nezadovoljan načinom na koji Dačić vodi SPS, pa će na sljedećem partijskom kongresu, koji bi trebalo da se održi sljedeće godine, pokušati da ga smijene.

Sudbinski 10. kongres

Ukoliko im to pođe za rukom, novi predsjednik Socijalističke partije Srbije postao bi Ružić, koji u trci za čelno mesto u stranci, kako saznajemo, ima podršku i određenih stranih centara moći. Inače, najviši organ SPS-a je kongres, koji se prema Statutu partije održava svake četvrte godine. Do sada je, od osnivanja SPS-a, bilo devet kongresa, a posljednji, na kojem je ponovo izabran Dačić za šefa stranke, bio je 14. decembra 2014. Po toj dinamici, sljedeći, za Dačića prijelomni kongres bi trebalo da bude sljedeće godine.

– Aktuelni potpredsjednik socijalista Branko Ružić je prilično jak unutar stranke, godinama ga podržava ne tako mali broj ljudi… To je u jednom trenutku uplašilo Dačića, pa je Ružiću obezbjedio ministarsku fotelju u aktuelnoj vladi misleći da će ga tako pridobiti uz sebe, a uzgred i disciplinovati, jer je bio previše opoziciono nastrojen. Međutim, izgleda da to Dačiću nije pomoglo. Ružić se, naime, nameračio na fotelju šefa SPS-a i zato već uveliko lobira unutar stranke i obezbjeđuje što širu podršku za puč u partiji – priča izvor Kurira iz SPS.

Sagovornik dodaje da socijalistima najviše smeta to što je Dačić vrlo servilan prema SNS-u, koji je koalicioni partner SPS-a, te da zato žele da na čelu stranke vide Ružića, koji je znao da „talasa“, koketira sa opozicijom i provocira partnere iz vlasti.

– Inače, Ružić u trci za fotelju šefa SPS-a ima podršku nekih centara moći iz Amerike i EU, kojima više odgovara da na čelu socijalista bude neko poput njega, jer je Dačić svuda viđen kao proruski čovjek – priča naš izvor. Ovim povodom na naša pitanja nisu odgovorili ni Dačić ni Ružić.

Radio mu o glavi

Podsjetimo, Ružić je ranije često zadavao glavobolje Dačiću, i to tako što je iznosio opozicione stavove, a znao je i da ga tiho minira unutar stranke, pa je tako, dok se SPS borio da opstane u vlasti, govorio da bi volio da bude u opoziciji, kao i da mu je izazov da ruši „najjačeg u zemlji“ .

Komentarišući sve ovo Dačić je kazao kako je ‘svima kriv i u stranci i u koaliciji’ te da će zbog toga napustiti lidersku poziciju u stranci.

 

 

(Global CIR/Kurir/Agencije)

 

Komentiraj