(VIDEO) NJEMAČKI MEDIJI OTKRILI NOVU GLOBALNU FINANCIJSKU AFERU ‘PARADISE PAPERS’! Otkrivene tajne porezne oaze političara i bogataša, upletena i kraljica Elizabeta II.

Globalna istraga njemačkih novina Süddeutsche Zeitung, BBC-ja i Guardiana objavljena danas pokazuje kako su neke od najvećih svjetskih tvrtki, čelnici nekih država te istaknute osobe iz svijeta politike, sporta i zabave svoja bogatstva pohranili u tajnim poreznim oazama.

Afera je nazvana “Paradise Papers”, a u nju su upleteni kraljica Elizabeta II., neki članovi Trumpovog kabineta, glavni financijaš kanadskog premijera Justina Trudeaua, ali i neke kompanije poput Nike i Apple.

Zašto je kraljica ulagala u offshore fondove?

Oko 10 milijuna funti britanske kraljice, utvrdila je istraga, uloženo je u fondove na Kajmanskom otočju, a jedan je dio njezinog novca završio kod poduzetnika optuženog za iskorištavanje siromašnih.

Kako piše BBC, nema naznaka da je kraljica napravila išta ilegalno ili da ne plaća porez, ali postavlja se pitanje treba li kraljica ulagati offshore.

‘Paradise Papers’ otkriva i offshore poslove nekih članova Trumpovog kabineta, među kojima su i isplate trtki koja se nalazi u suvlasništvu Putinovog zeta. Zanimljivo je da su Facebook i Twitter primili stotine milijuna dolara investicija za koje trag novca dovodi do ruskih državnih institucija.

Tajne dokumente dobio Süddeutsche Zeitung

Inače, na ovom su istraživačkom projektu radile čak 94 medijske kuće. Obuhvaća 13,4 milijuna dokumenata, a bavi se sa 120 osoba. Kao što je bio slučaj i s lanjskom aferom nazvanom “Panama Papers”, i ovoga puta tajne je dokumente dobio njemački dnevnik Süddeutsche Zeitung, koji je potom uključio i Međunarodno udruženje istraživačkih novinara (ICIJ) da nadgleda istragu.

Iz dvije ugledne tvrtke za pružanje offshore usluga s Bermuda i iz Singapura u javnost je procurilo 13,4 milijuna povjerljivih dokumenata koji otkrivaju nove porezne tajne najvećih svjetskih bogataša, što se uspoređuje s prošlogodišnjim skandalom ‘Panama Papers’.

Većina tih dokumenata procurila je iz offshore odvjetničke tvrtke Appleby čije je sjedište na Bermudima. Iz te su tvrtke oglasili se priopćenjem u kojem kažu kako u dokumentima “nema dokaza o ikakvim zlouporabama niti nas niti naših klijenata” te su dodali kako “ne toleriraju nezakonite radnje”.

Spominje se više od 120 političara iz 50 zemalja

Dokumenti “pokazuju koliko je duboko offshore financijski sustav povezan s isprepletenim svjetovima političkih igrača, privatnog bogatstva i korporativnih divova”, objavio je ICIJ u nedjelju. Imena više od 120 političara iz gotovo 50 zemalja pojavljuju se u dokumentima koji imaju 1,4 terabajta podataka.

Sueddeutsche Zeitung, koji je počeo pisati o sadržaju tih dokumenata u nedjelju kasno navečer, piše da oni pokazuju kako velike kompanije i najveći svjetski bogataši skrivaju novac u poreznim oazama.

Većina dokumenata potječe od odvjetničke tvrtke Appleby. ICIJ navodi da su među njezinim klijentima velike financijske institucije, kao što su Citigroup i Bank of America, kao i tehnološki divovi Apple i Uber te brend Nike.

Appleby za sebe kaže da je “jedan od najvećih svjetskih pružatelja offshore pravnih usluga”, a prošli je mjesec priznao da je bio hakiran.

Među objavljenim dokumentima nalazi se i pola milijuna spisa iz Asiaciti Trusta, tvrtke bazirane u Singapuru i specijalizirane za offshore usluge.

“Nije naš posao ubirati vaše poreze”

Povodom ove afere s Bermuda se oglasio i tamošnji bivši ministar financija Bob Richards koji je stao u obranu porezne prakse u toj otočnoj državici. “Nije naš posao ubirati vaše poreze”, poručio je bivši ministar.

U središtu prošlogodišnje, gotovo identične afere zvane “Panama Papers” bila je odvjetnička tvrtka Mossack Fonseca sa sjedištem u Panami koja je godinama omogućavala svojim klijentima pranje novca i izbjegavanje plaćanja poreza u toj poreznoj oazi.

(Global CIR/BBC/Net/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj