‘GEOPOLITIKA’ IGRA ULOGU U SLUČAJU AGROKOR? Cure detalji sa prvog ročišta: Doznalo se koji su sve uvjeti jamčevine za Todorića koji se prvi put obratio medijima

Ugledna novinska agencija Reuters objavila je opširno izvješće s ročišta na londonskom sudu na kojem je Ivica Todorić, nakon što se usprotivio izručenju Hrvatskoj, pušten na slobodu.

AgrokorÄôs owner Ivica Todoric, leaves Westminster Magistrates Court in London, Britain November 7, 2017. REUTERS/Simon Dawson

Agenciji je potvrđeno da je Todoriću određena jamčevina te da je još uvijek formalni vlasnik Agrokora sucu Richardu Blakeu na pitanje slaže li se ili protivi hrvatskom zahtjevu za izručenje odgovorio da se protivi.

100.000 funti, cjelodnevno praćenje i triput tjedno javljanje policiji

Tužitelj Benjamin Seifert, koji se na sudu pojavio kao zastupnik hrvatskih vlasti, pojasnio je da se Todorića tereti za tri kaznena djela, a da su ukupne financijske malverzacije za koje ga terete teške oko 110 milijuna eura.

Na sudu je rečeno i da je Todorićeva imovina diljem svijeta zamrznuta. – Ovo su izuzetno ozbiljne optužbe, rekao je Seifert. Sudac je zatim Todoriću odredio jamčevinu uz nekoliko uvjeta. Naredio mu je da položi 100.000 funti, da preda svoju i supruginu putovnicu te da nosi elektronički uređaj za praćenje kao i da se policiji mora javljati triput tjedno.

– Kontekst u kojem vam odobravam jamčevinu uključuje činjenicu da vam je imovina i u ovoj državi i diljem svijeta zamrznuta te da je vaša mogućnost skupljanja novca ograničena, rekao je sudac.

Todorić je nakon ročišta, kao što smo već izvijestili, izašao pred sud u društvu supruge Vesne i odvjetnika Timothyja Ottyja, koji je na sudu pak rekao da je njegov klijent ‘izuzetno uspješan poduzetnik i osnivač koncerna koji je postojao 40 godina’. Rekao je i da je čitav njegov slučaj u sjeni geopolitike te da ga se povezuje s navodnim ruskim utjecajem.

– To sve dijelom proizlazi iz činjenice da su u financiranje Agrokora upletene ruske banke, rekao je Otty.

Na kraju ročišta sudac je najavio da će se prvo potpuno saslušanje o hrvatskom zahtjevu za ekstradiciju održati 10. travnja 2018.

Prva Todorićeva izjava nakon ročišta: ‘Ćao, ljudi’

Drago mi vas je vidjeti. Idem doma. Danas je ovo jedna mala pobjeda, ali zapravo velika. To puno znači. Ja sam danas građanin ovdje u Engleskoj, prva je izjava Ivice Todorića nakon što je izašao s londonskog suda, na kojem je rekao da se protivi hrvatskom zahtjevu za izručenje.

Donedavni šef Agrokora, kojeg hrvatske pravosudne vlasti traže zbog sumnje u financijske malverzacije teže od 1,1 mlrd. kuna, iz sudske je zgrade izašao s velikim osmijehom na licu i u društvu svoje supruge Vesne.

Sve je bilo dobro, super – rekao je novinarima.

 -Mi smo Mercator užasno unaprijedili, užasno eto – odgovorio je na novinarska pitanja koja su se nizala i dovikivala na sve strane.

Uskoro ćete me puno čuti. Ja ću se od sada oglašavati, najavio je, a na pitanje hoće li nastaviti pisati blog, rekao je da će se oglašavati i putem bloga, ali i da ima hrpu ponuda za nastupima na televiziji.

Na pitanje koja je njegova poruka za Martinu Dalić, rekao je da je nema. Na pitanje smatra li, kao što je ranije pisao na svojoj službenoj stranici, da se radi o političkom progonu, kazao je da to ‘govori od početka’.

Rekao je da ga puno medija zove za izjavu, a rekao je i da trenutno ne nosi sigurnosnu narukvicu.

U Hrvatskoj imamo još puno toga za napraviti. Znate li koliko smo za Mercator napravili? Dobili ste najbolji dućan u Europi, i perfektni biznis. Imaju odličnu kompaniju i u Srbiji. Dođite jedanput da porazgovaramo – govorio je dok se jedva provlačio kroz zainteresirane novinare, kojima se glasno zahvalio što su došli.

– Imat ćete me priliku još čuti. Još ću ja sve vas iznenaditi, rekao je.

– Ćao ljudi! – bilo je zadnje što im je rekao s velikim osmijehom na licu.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj