AMERIČKI DIPLOMATA POJASNIO: Poruka Srbiji o dvije stolice je bila savjet, ne ultimatum

Poruka Srbiji da ne sjedi na dvije stolice je bila savjet, a ne ultimatum, rekao je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji na skupu o mirovnim procesima na Balkanu u Centru za međunarodne odnose u Vašingtonu, prenosi Glas Amerike.

Hojt Ji: Poruka Srbiji o dvije stolice je bila savjet, ne ultimatum

On je precizirao da je to rekao u kontekstu napretka Srbije ka Evropskoj uniji, ali i istakao da Rusija s jedne strane, i SAD i EU, s druge, imaju potpuno suprotne vizije regiona.

“Na konferenciji u Beogradu prije nedjelju dana sam, možda nesmotreno, upotrijebio srpsku izreku da se ne može sjediti na dvije stolice – ali to je bilo u kontekstu savjeta Srbiji, kako da brže ide ka EU. To nije bio ultimatum, niti upozorenje. Tema diskusije je bila kako da Srbija napreduje brže ka EU i ja sam dao nekoliko savijeta, uključujući i taj da bi Srbija, kao i druge zemlje koje idu ka EU, trebalo da bude u potpunosti posvećena tome. Drugim riječima, da svojim partnerima u EU to stavi do znanja“, rekao je Ji na pitanje novinarke Glasa Amerike.

Zvaničnik Stejt departmenta je, govoreći o Kosovu, podsjetio na inicijativu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za unutrašnji dijalog o Kosovu i rekao da, osim unutrašnjeg, treba voditi dijalog i između Srbije i Kosova i to mnogo brže nego što se sada čini. Istakao je, opet, da je to savjet, a ne ultimatum i da će konačnu odluku donijeti vlade u Beogradu i Prištini.

Podsjetimo, zvaničnik Stejt departmenta Hojt Brajan Ji izjavio je u Beogradu da zemlje koje žele članstvo u EU moraju jasno to da pokažu, a ne da balansiraju između dvije strane tj. da sjede na dvije stolice i dodao da su SAD partner Srbiji na putu ka Uniji.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj