INZKO PODNIO IZVJEŠTAJ VIJEĆU SIGURNOSTI UN-a: Republika Srpska želi referendume koji nisu u njihovoj nadležnosti

Određene aktivnosti u Republici Srpskoj dovode u pitanje budućnost Bosne i Hercegovine i opstanak pravosudnih institucija, poručio je visoki predstavnik Valentin Inzko na predstavljanju Izvještaja o stanju u BiH pred Vijećem sigurnosti UN-a.,

Image result for inzko

Inzko u izvještaju navodi da pojedini funkcioneri iz ovog entiteta svjesno oslovljavaju Republiku Srpsku kao državu. Govori o državnosti ovog entiteta, intencije da se provode referendumi koji nisu u njihovoj nadležnosti dovode do paralize reformi. A to znači probleme za integraciju Bosne i Hercegovine, naglašava visoki predstavnik.

«U svom izvještaju, jasno sam naveo da vlasti u Republici Srpskoj imaju pravo da organizuju referendum o stvarima koje spadaju pod ustavne odgovornosti entiteta – organizovanje referenduma o pitanjima koja ne spadaju pod entitetska predstavljaju otvoreni izazov suverenitetu Bosne i Hercegovine i narušavanje obaveze koju Republika Srpska ima pod bh Ustavom kao što je navedeno u Anexu 4 i Anexu 10», istakao je Inzko.

Tokom izvještajnog perioda i dalje je prisutno neslaganje u vezi s izmjenom Izbornog zakona u BiH. Inzko je naglasio da stranke u BiH moraju učiniti sve da bi se omogućili izbori i njegova implementacija. Pod tim apeluje na izvršenje odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

«Priprema se politička klima za izbore. Želim naglasiti rizik od duboke krize, kada govorimo o izborima. Ukoliko se FBiH ne pripremi za naredne izbore, to će spriječiti uspostavljanje Vlade FBiH i želim da skrenem pažnju na ovo da bi se obje strane u Parlamentu pozabavile ovim pitanjem. Mora se učiniti sve moguće da bi se izbori održali», kazao je Inzko.

Pored kritika na račun političkih lidera, Inzko pozitivnim ocjenjuje korake na provođenju ekonomskih mjera iz Reformske agende, zatim pripreme odgovora na Upitnik Evropske komisije, kao i potpisivanje Ugovora o Transportnoj zajednici. Pozvao je međunarodnu zajednicu da se aktivnije uključi da bi se u BiH održao mir i riješili ključni problemi poput nacionalne podjele, korupcije i nedostatka vladavine prava.

Međunarodna zajednica podržava one koji rade na unapređenju BiH

U svjetlu unutrašnjih izazova koji su još uvijek prisutni u Bosni i Hercegovini, međunarodna zajednica treba zadržati sve instrumente koje ima na raspolaganju, uključujući i vojne snage EU, kako bi održala stabilnost zemlje, izjavio je visoki predstavnik Valentin Inzko danas u obraćanju pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Visoki predstavnik je predstavio svoj 52. redovni izvještaj o provedbi Mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini, te je pozdravio odluku Vijeća sigurnosti da produži izvršni mandat vojnih snaga Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Inzko je rekao da su neki pozitivni koraci primijećeni u posljednjih šest mjeseci od njegovog posljednjeg izvještaja. Radi se na ispunjavanju upitnika Evropske komisije. U septembru se Bosna i Hercegovina pridružila Sporazumu o Transportnoj zajednici sa EU, zajedno sa pet drugih zemalja regije, što će stvoriti bolje uvjete za infrastrukturne projekte.

Međutim, Inzko je dodao da se slaže s nedavnom ocjenom ministara vanjskih poslova EU da „retorika podjela, zasnovana na prošlosti, i preuranjene predizborne aktivnosti usporavaju tempo reformi i utječu na političku klimu.“

Visoki predstavnik je također istaknuo potrebu da se osigura neometano provođenje općih izbora 2018., kao i implementacija izbornih rezultata. Pozvao je stranke i nadležne institucije da rade na ostvarenju tog cilja.

Dodao je da svjedočimo “generalnijem dugoročnom trendu, a to je da oni na vlasti sve manje poštuju vladavinu prava.“ Istovremeno, građani se suočavaju sa „korupcijom u političkom sistemu, glomaznom javnom sektoru i pružanju osnovnih usluga građanima.“

Visoki predstavnik je posebno skrenuo pažnju na izjave i aktivnosti vlasti Republike Srpske koje se suprotstavljaju autoritetu državnih institucija, uključujući i pravosuđe.

Ističući da „Dejtonski mirovni sporazum definira Bosnu i Hercegovinu kao državu koja se rukovodi vladavinom prava,“ Inzko je rekao da međunarodna zajednica treba da se „ponovo angažira i intenzivira rad na jačanju vladavine prava, između ostalog i kroz snažnije antikorupcijske napore.“

On je Vijeću sigurnosti opisao „snažan otpor grupe odlučnih učenika i drugih građana svih nacionalnosti“ prošle godine kada su političari predložili segregaciju bošnjačkih i hrvatskih srednjoškolaca u Jajcu.

„Taj primjer nas podsjeća da među građanima postoji želja za socijalnom i institucionalnom integracijom, i za primjenom evropskih standarda“, dodajući da međunarodna zajednica mora nastaviti podržavati građane koji „rade na unapređenju vlastite zemlje“, saopćeno je iz OHR-a.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj