TRUMP BEZ POZIVNICE ZA SAMIT O KLIMI U FRANCUSKOJ! Macron planira na samitu forsirati svoju agendu pod nazivom “Učinimo našu planetu ponovo velikom”

 Francuske vlasti saopštile su da predsjednik SAD Donald Tramp nije među više od 100 svjetskih lidera pozvanih da prisustvuju klimatskom samitu u Parizu sljedećeg mjeseca.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron planira da na samitu forsira svoju agendu pod nazivom “Učinimo našu planetu ponovo velikom”. To je aluzija na Trampov slogan tokom predsjedničkih izbora u SAD 2016. godine koji je glasio “Učinimo Ameriku ponovo velikom”.

Samit za cilj ima da promoviše takozvane zelene projekte i pruža nove izvore finansiranja, navodi AP. Jedan zvaničnik je anonimno izjavio za AP da su pozivnice poslate šefovima onih država koje su “posebno posvećene” Pariskom klimatskom dogovoru iz 2015. godine, ali da će pozivnica za SAD biti poslata “na diplomatskom nivou”.

Juna ove godine, Tramp je rekao da će se SAD povući iz Pariskog klimatskog dogovora, ukoliko ne bude mogao da obezbijedi bolji dogovor.

Na skupu u Parizu, čiji je na naziv engleskom “Samit jedne planete”, Makron bi trebalo da objavi i imena američkih naučnika, stručnjaka za klimu, koji će dobiti velikodušne stipendije kako bi svoja istraživanja nastavili u Francuskoj.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj