REGIJA STREPI OD KINESKOG ‘ČAROBNOG BRODA’: Moćna sila krenula s prvim testiranjima, vjeruje se da ima opasnu misiju

Kina je predstavila novi moćni jaružar za koji se vjeruje kako je najveći i najmoćniji brod takve vrste na području Azije. Mnogi su već izrazili zabrinutost zbog ove novine koja bi mogla utjecati na jačanje tenzija nas spornim teritorijem Južnog kineskog mora.

Na satelitskim je snimkama uočen veliki kanal koji je prokopan na otoku Ladd Reef na koji pravo polaže Vijetnam, a koji se nalazi u skupini Spratly u Južnom kineskom moru. Ovaj brod kolokvijalno je nazvan ‘čarobnim tvorcem novih otoka’, a vjeruje se da je najveći takav jaružar na području Azije koji je već uzburkao dovoljno napetu situaciju na tom području.

Jaružar je produkt Marine Design and Research instituta iz Šangaja, a Kina je već započela s njegovim testiranjem i to za vrijeme posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa Aziji.

Kina gradi umjetna otočja

Peking je posljednjih nekoliko godina uložio milijarde dolara na izgradnju umjetnog otočja u regiji, području koje kipi od napetosti zbog spornog teritorija Južnog kineskog mora izazivajući time bijes SAD-a i ostalih zemalja u regiji koje polažu pravo na to područje među kojima su Vijetnam, Malezija, Brunej, Filipini i Tajvan.

‘Sama prisutnost Kine na tom teritoriju je pomalo zabrinjavajuća. Gdje idu i do kud će doći, ne znamo’, izjavio je u ponedjeljak filipinski tajnik Delfin Lorenzana.

Između 2013. i 2016. godine Kina je napravila sedam umjetnih otoka, prisvojila 2.000 hektara zemljišta, izgradila zračne luke, raketne baze i radarske sustave u regiji.

Kineski novi brod, Tian Kun Hao, nazvan je po ‘mitskoj golemoj ribi koja se može pretvoriti u mitsku pticu’, a njegova je paluba navodno veličine devet košarkih igrališta. Brod ima sposobnost kopati više od 6000 kubičnih metara na sat i kopati na dubini većoj od 30 metara ispod oceana.

Trump u Aziji

Još uvijek nije poznato hoće li američki predsjednik Donald Trump razgovarati s kineskim kolegom Xi Jinpingom kada se sastanu ovog tjedna.

Aktivnosti Kine svakako su jedno od ključnih interesa Trumpove administracije upravo zbog prozivki da su signali koje Trump šalje prema Kini izuzetno nejasni te se još uvijek nije jasno izjasnio oko kineske izgradnje umjetnih otoka i ‘agresije Pekinga’ na tom području.

Valja podsjetiti kako je američka vojska izvela nekoliko operacija na području slobodne plovidbe u Kineskom moru od kada je Trump stupio na dužnost, upravo zbog neodobravanja aktivnosti Kine na tom području, piše Business Insider.

Produbljivanje napetosti u regiji

Prisutnost jaružara zapravo ne bi trebalo bitno utjecati na odnose zemalja u regiji s obzirom na činjenicu da je njihova uloga, osim što izrađuju umjetne otoke i sprječavanje obalne erozije te stvaranje sigurnih prolaza za ostala plovila i brodove.

No s obzirom da je Kina, koja dugi niz godina tvrdi kako ima pravo nad Kineskim morem, posljednjih nekoliko mjeseci svojim potezima i akcijama produbljivala napetosti u regiji, sada su svi zabrinuti zbog novog broda za koji drže da se ipak neće baviti tek ‘bezazlenim poslovima’.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj