SA PUTINOM RAZGOVARAO TRI SATA! Srbijanski mediji: Nikolić u Moskvi dobio novac za osnivanje stranke, ali i prve instrukcije

Tomislav Nikolić se iz prošlonedjeljne posjete Moskvi vratio u Srbiju sa novcem. Kako „Blic” saznaje, bivši lider SNS dobio je novac za osnivanje nove političke partije.

Nikolićev boravak u Rusiji nije ostao samo na razgovoru sa Vladimirom Putinom iza zatvorenih vrata i primljenom Ordenu prijateljstva koji mu je uručio predsjednik Rusije za veliki lični doprinos u jačanju strateškog partnerstva i prijateljskih veza dvije države. Kako „Blic” saznaje iz diplomatskih krugova, Nikolić je dobio dio novca za osnivanje stranke.

– Uz pare su uslijedile i prve instrukcije. Stranci treba dati naziv koji zvuči rodoljubivo, krajnje patriotski – kaže strani diplomata, izvor „Blica”.

Nikolić, koji je sada na funkciji predsjednika Nacionalnog savjeta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Kinom, dobio je u Moskvi obećanje da će njegova stranka biti novčano pomagana i dalje.

– Ruski novac za stranku u Srbiji neće ostati samo na sumi koja ja sada data Nikoliću. On je dobio uvjeravanja u Moskvi da će i nadalje biti uplata i da će oni kontinuirano pomagati stranci. Rusi su Nikoliću rekli i da će se u finansiranje partije uključiti i pojedini domaći tajkuni i privrednici, a čiji je posao praktično lociran u Rusiji – navodi sagovornik „Blica”.

Sa Vladimirom Putinom prilikom posete Moskvi
Foto: Alexei Druzhinin / EPA;Sa Vladimirom Putinom prilikom posete Moskvi

Nikolić je već iznio koga bi volio da vidi u svojoj stranci, a gdje isto očekuje pomoć Rusa.

Ovo nije prvi manevar Rusa sa Nikolićem na političkoj sceni Srbije. Posljednji put u nizu je bio pred aprilske predsjedničke izbore. „Blic” je još krajem januara objavio da Nikolić hoće da se kandiduje i da za svoju kandidaturu ima podršku Moskve. Nikolić je u ranije sklopljenom dogovoru s Rusima svoju kandidaturu za predsjednika trebalo da obnaroduje prije Nove godine.

On međutim, za to nije imao hrabrosti. Iako je po objavljivanju ovih tekstova Nikolić demantovao pisanje „Blica” on je na svom rođendanu, međutim, javno objavio kandidaturu. Ni danas nema preciznih podataka zašto su Rusi u posljednjem trenutku ipak napustili Nikolića. Spekuliše se da je razlog bila njegova višemjesečna neodlučnost da prelomi i pokušaj trgovine za sina, ali i da su u međuvremenu ipak uspjeli da „završe neke od poslova”, pa su napravili drugi dil.

Od zahtjeva da dobije „ono što je on Vučić dao”, a to je mjesto lidera stranke i premijera, Nikolić je dobio Nacionalni savjet za saradnju sa Rusijom i Kinom, a sin je ostao na čelnoj poziciji u Kragujevcu. Udaljavanje Nikolića od stranke u čijem je osnivanju učestvovao počelo je još prošle godine. Ove godine krajem oktobra nije došao ni na rođendan ni na slavu partije.

Orden Putinu, orden od Putina

Nikolić je, kako je sam posvjedočio, sa Putinom razgovarao skoro tri sata i „otvorio mnogo tema”. On je u Moskvi izjavio da „svako ko odlikuje razmišlja kome daje orden, kao i onaj ko prima odlikovanje razmišlja od koga ga je primio“. Inače, Nikolić je 2014. godine odlikovao Putina najvišim srpskim priznanjem – Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici. Ukaz o dodjeli Ordena prijateljstva Putin je potpisao 30. maja 2017. godine, u vrijeme dok je Nikolić još obavljao funkciju predsjednika Srbije.

 

(Global CIR/Blic.rs)

Komentiraj