UOČI SASTANKA TRUMP-PUTIN: Rusija ne podržava uvođenje potpunog embarga Sjevernoj Koreji

Rusija nikada nije podržala ideju potpunog embarga Sjevernoj Koreji, niti bilo kojoj drugoj zemlji, izjavio je zamjenik ministra spoljnih poslova te zemlje Sergej Rjabkov. Rjabkov je naveo kako zvanična Moskva smatra da se stvarni problemi sjevernokorejskih provokativnih akcija u prošlosti moraju riješiti na sasvim drugačiji način.

Rusija ne podržava uvođenje potpunog embarga Sjevernoj Koreji

Dodao je da Rusija nije podržala pritisak, sankcije ili embargo, jer smatra da postoji alternativa. Rjabkov je ponovio da će Rusija nastaviti podržavati političko i diplomatsko rješenje situacije na Korejskom poluostrvu. Njegovi komentari uslijedili su nakon što je američki predsjednik Donald Tramp pozvao sve zemlje, uključujući Rusiju i Kinu, da u potpunosti sprovedu rezolucije Savjeta bezbjednost UN-a te da smanje diplomatske i ekonomske veze s Pjongjangom.

Američki predsjednik bi se u toku ove sedmice trebao sastati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom na marginama Samita Azijsko pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Vijetnamu. Kako je najavljeno, tema njihovog razgovora bit će i Sjeverna Koreja.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj