ŽILET-ŽICA: Ostaje ograda na granici Slovenije i Hrvatske

Već dvije godine na granici sa hrvatskom slovenačke vlasti drže žilet-žicu, koja je prvo pravdana sprečavanjem migranata da ulaze u Sloveniju, a danas Ljubljana tu zaštitu objašnjava i lošim odnosima sa zvaničnim Zagrebom. Slovenačke vlasti su u jesen 2015. godine na 219 kilometara postavile žilet-žicu.

Ostaje ograda na granici Slovenije i Hrvatske

Kasnije je oko pedesetak kilometara žilet-žice uklonjeno, a isto toliko je zamijenjeno metalnom panelnom ogradom, što je urađeno i na Kupi, nakon ogorčenih protesta lokalnog stanovništva, iako se na vrhu panelne ograde i dalje nalazi ista žica.

Trenutno se žilet-žica i panelna ograda protežu duž cijele slovenačko-hrvatske granice, u okviru čega se na putevima nalazi i više od 400 metalnih vrata različitih dimenzija, čijim zatvaranjem je u svakom trenutku moguće obustaviti granični saobraćaj.

Slovenački premijer Miro Cerar potvrdio je nedavno da je žica postavljena i zbog slovenačkog nepovjerenja u vlasti u Zagrebu i, kako je naveo, nesaradnje tadašnje hrvatske vlade Zorana Milanovića. Iako Slovenci priznaju da se saradnja sa Hrvatskom, kada je riječ o ilegalnim migracijama, u međuvremenu popravila, slovenački diplomatski izvor koji nije želio biti imenovan uvjerava da žica na granici ostaje.

Odluka Cerarove Vlade o postavljanju žice ima i važnu političku dimenziju. Tim potezom Cerar se odbranio od napada opozicione desnice da ništa ne radi u odbrani Slovenije od migranata, čime je postao radikalniji i od same desnice, komentariše “Deutsche Welle”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj