SAMA POTKOPALA SVOJ AUTORITET! Terezi Mej prijeti smjena?

Tereza Mej, premijerka Velike Britanije, trebala bi u četvrtak imenovati novog ministra za međunarodni razvoj nakon što je dosadašnja ministarka Priti Patel podnijela ostavku, ugrozivši time krhko jedinstvo u njenom kabinetu podijeljenom oko Brexita. Patel, snažna pobornica Brexita, podnijela je ostavku u srijedu zbog tajnih sastanaka s izraelskim funkcionerima, kazavši da je njeno postupanje bilo ispod standarda koje zahtijeva njena dužnost.

Mej je time prisiljena na drugu rekonstrukciju vlade u sedam dana, nakon što je bivši ministar odbrane Majkl Falon podnio ostavku zbog skandala oko spolnog uznemiravanja koji je doveo i do istrage o ponašanju dvojice drugih ministara, uključujući Mejinog zamjenika.

Nestabilnost u vrhu vlade dodatno otežava premijerkinu ionako tešku poziciju, prenosi Hina. Na loše procijenjenim prijevremenim izborima u junu Mej je izgubila većinu u parlamentu i potkopala svoj autoritet u trenutku kada vodi teške pregovore o izlasku zemlje iz EU i nastoji smanjiti duboke podjele u stranci.

Tražeći zamjenu za Patel, uglednog advokata, Mej mora nastojati sačuvati ravnotežu između pobornika i protivnika Brexita te umiriti mlađe članove stranke, od kojih su mnogi ljuti zbog lošeg vođenja predizborne kampanje i smatraju da bi trebali dobiti priliku da obnove podršku stranci.

Ne uspije li ujediniti sve svoje parlamentarne poslanike da donesu potrebne zakone, uključujući one o Brexitu, stranka bi je mogla smijeniti jer ne voli slabe lidere. To ipak ne bi automatski dovelo do novih parlamentarnih izbora jer se mnogi konzervativci boje da bi mogli izgubiti vlast.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj