TAKOZVANI ‘KALIFAT’ JE ZBRISAN! Teroristi DAIŠ-a istjerani iz posljednjeg uporišta u Siriji

Sirijska vojska je preuzela punu kontrolu nad gradom Abu Kemal u provinciji Dejr el Zor, koji se smatra posljednjim uporištem terorističke organizacije DAIŠ u zemlji, saopštio je Sputnjiku neimenovani komanir sirijske vojske.

Sirijska vojska

Sirijska vojska je preuzela kontrolu nad gradom Abu Kemal na istoku provincije Dejr el Zor“, saopštio je komandir. On je naveo da je vojska počela sa čišćenjem grada od eksplozivnih naprava koje su ostavili teroristi.

Sirijska vojska je 5. septembra probila trogodišnju blokadu Dejr el Zora iz zapadnog pravca i gotovo odmah započela ofanzivu na njegovoj istočnoj periferiji. Desetog septembra vladine snage probile su otpor DAIŠ-a na glavnom južnom ulazu u grad, obezbjeđujući put iz Palmire.

Nakon što su potukli teroriste sa strateških visoravni na jugozapadu grada, sirijska vojska uspjela je da dođe do zapadne obale Eufrata. Nekoliko nedelja kasnije, vladine snage uništile su glavno uporište terorista u blizini Bukemala, u gradu Mejadinu. Trećeg novembra komanda sirijske vojske objavila je da je došlo do potpunog oslobođenja Dejr el Zora od DAIŠ-a.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj