DOLIJEVANJE ULJA NA VATRU! Američki general: ‘Znamo ko je proizveo projektil koji je iz Jemena ispaljen na Rijad!’

Balistički projektil kojeg su jemenski pobunjenici ispalili na glavni grad Saudijske Arabije bio je proizveden u Iranu, i na sebi je imao ‘Iranske oznake’, izjavio je zapovjednik američkih zračnih snaga na Bliskom Istoku, prenosi Independent.

A still image taken from a video distributed by Yemen's pro-Houthi Al Masirah television station on November 5, 2017, shows what it says was the launch by Houthi forces of a ballistic missile aimed at Riyadh's King Khaled Airport on Saturday, Houthi Military Media Unit via REUTERS TV - RC1584949BA0

Podsjetimo, Saudijska Arabija oborila je 4. studenog balistički projektil ispaljen na zračnu luku kralj Khalid pored glavnog grada Rijada. Jemensko ministarstvo obrane, pod kontrolom pobunjenih Hutija, tada je napad proglasilo uspjehom, te objavilo kako je korišten projektil Burqan 2H, jemenske izrade.

No, general potpukovnik Jeffrey L. Harrigian, iz stožera Američkog ratnog zrakoplovstva u Kataru, na tiskovnoj konferenciji u Dubaiju izjavio je kako je projektil proizveden u Iranu, te je na sebi imao iranske natpise.

General Harrigian rekao je kako saudijske službe istražuju kako je projektil prokrijumčaren u Jemen, nakon što je saudijsko ministarstvo vanjskih poslova već objavilo da su među ostacima projektila našli ‘dokaze da ga je proizveo iranski režim’.

Otkriće o porijeklu projektila kojim je gađan glavni grad Saudijske Arabije moglo bi dodatno zaoštriti ionako napete odnose između te dvije države koje za sada ratuju samo neizravno, podržavajući sukobljene strane na teritoriju Jemena.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj