SAUDIJSKA ARABIJA IZVELA DVA ZRAČNA NAPADA NA JEMEN: Svi strahuju da će ovi događaji biti povod za ratni sukob na Bliskom istoku koji može zahvatiti Iran i Liban

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija izvela je večeras dva zračna napada na ministarstvo odbrane u Sani, prijestolnici Jemena u kojoj kontrolu imaju Huti, rekli su očevici. Zrakoplovi su i nakon tih napada i dalje nadlijetali grad, dodali su isti izvori.

Koalicija koja djeluje u Jemenu od 2015. već je gađala ministarstvo odbrane i pritom mu nanijela veće štete ali novi napadi izvršeni su u trenutku velikih napetosti između Saudijske Arabije i njezinog protivnika Irana koji podupire jemenske Hute. U ponedjeljak je Saudijska Arabija ojačala zračnu, pomorsku i kopnenu blokadu Jemena nakon što je u blizini zračne luke u Rijadu presrela balistički projektil koji su ispalili pubunjenici iz Jemena.

UN je zatražio prekid te blokade zbog katastrofalne humanitarne situacije u Jemenu koji je suočen s najvećom gladi u posljednjim desetljećima. Huti su zaprijetili odgovorom na blokadu u vidu ispaljivanja raketa na aerodrome i na luke u Saudijskoj Arabiji i u UAE-u.

Rijad je od 2015. na čelu koalicije većinom arapskih zemalja koja pomaže režimu u Jemenu u njegovoj borbi protiv pobunjenika Huta koji imaju kontrolu nad jemenskom prijestolnicom od 2014.

Situacija u Libanonu sve je napetija: Saudijska Arabija i Kuvajt traže od svojih državljana da odmah napuste zemlju

uvajtsko ministarstvo vanjskih poslova naredilo je svojim građanima da odmah napuste Libanon, prenosi kuvajtska državna novinska agencija. Odluka je donijeta svega nekoliko sati nakon što je Saudijska Arabija upozorila svoje građane da ne putuju u Libanon, a onima koji se tamo nalaze sugerira se da napuste zemlju što je prije moguće.

Podsjetimo, napetosti u Libanonu naglo su porasle nakon što je premijer Saad Hariri podnio ostavku. Situaciju eskalira Saudijska Arabija koja je žestoko prozvala utjecajnu libanonsku vojno-političku organizaciju Hezbollah i njihove iranske sponzore – čak su poručili kako im je Libanon “objavio rat”.

Neposredno nakon saudijske agresivne retorike utjecajna kraljevina dobila je snažnu podršku SAD-a i Izraela. Takva situacija mogla bi završiti vrlo opasno po Libanon gdje se unutarnja kriza sada nastoji eksploatirati i izvana.

Lider Pokreta otpora:  ‘Saudijska Arabija objavila je rat Libanonu i drži libanonskog premijera’

Iznenadna Haririjeva ostavka objavljena 4. studenoga tijekom njegova posjeta Rijadu, gdje se otad nalazi, zatekla je političare u Libanonu koji su zabrinuti za slobodu kretanja šefa vlade, koji se nije vratio u zemlju. “Jezik koji koriste saudijski dužnosnici je rat protiv Libanona a ne protiv Hezbollaha”, rekao je Nasrallah u televizijskom obraćanju.

Libanonski predsjednik Michel Aoun još uvijek nije prihvatio Haririjevu ostavku i tvrdi da čeka susret s njim da bi razjasnili situaciju. Nasrallah tvrdi da je Saudijska Arabija prisilila Haririja da podnese ostavku te da je premijer čitao tekst koji su oni napisali.

“Hariri se nalazi u Saudijskoj Arabiji i ne može se vratiti u Libanon”, rekao je Nasrallah, dodajući da je njegova ostavka “ilegalna i protuustavna” jer se dogodila “pod prisilom”. Rijad je zanijekao da Hariri, koji ima i saudijski pasoš, ne može otići. Hariri je podnio ostavku optuživši Hezbolah i njegova saveznika Iran za “kontrolu” nad Libanonom i istaknuvši da se boji za svoj život. Moćni Hezbollah s koji je Hariri godinama u sukobu sudjeluje u njegovoj vladi.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron iznenada  posjetio Saudijsku Arabiju

Francuski predsjednik Emmanuel Macron iznenada je posjetio Saudijsku Arabiju u trenutku velikih previranja koja traju u moćnoj kraljevini pošto je prijestolonasljednik princ Salman odlučio pokrenuti čistku rješavajući se pritom ljudi koji bi mu mogli smetati pri vladanju, tvrdeći kako je riječ o akciji protiv korupcije.

No, što Macron radi u Rijadu? Izvori iz Pariza navode kako je došao s ciljem da istakne važnost libanonske stabilnosti. Naime, libanonski premijer Saad Hariri je prije nekoliko dana naglo podnio ostavku te se sada, navodno, nalazi u Saudijskoj Arabiji, a libanonski dužnosnici tvrde kako je u kućnom pritvoru.

Francuska ima bliske odnose s Libanonom, svojom bivšom kolonijom na Bliskom istoku. Francuski jezik se naširoko govori u Libanonu te se uči u brojnim školama (Bejrut se često naziva i Parizom Bliskog istoka). Macron ističe kako će sa saudijskim vlastima također razgovarati i o situaciji u Jemenu, zemlji koja se nalazi na meti saudijske agresije, a prije nekoliko dana Saudijska Arabija odlučila je potpuno blokirati pristup zemlji. 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj