U ATMOSFERI POMIRENJA SUKOBLJENIH FRAKCIJA: Hiljade Palestinaca obilježile 13 godina od smrti Arafata

Hiljade Palestinaca obilježilo je danas 13 godina od smrti lidera Yassera Arafata u atmoferi pomirenja dvije glavne rivalske frakcije Fataha i Hamasa. Oni su se odazvali pozivu Mohammeda Dahlana, bivšeg zvaničnika Fataha u pojasu Gaze, koji sada živi u izgnanstvu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Dahlan, koji ima i državljanstvo Srbije i Crne Gore, smatra se jednim od najvećih rivala Arafatovog nasljednika, sadašnjeg palestinskog predsjednika Mahmoud Abbasa. Palestinci su nosili Arafatove portrete i palestinske zastave. Pročitan je govor u ime Dahlana koji je, navodno, imao ulogu u pomirenju sekularnog umjerenijeg Fataha i ekstremističkog Hamasa.

Hamasovci su deset godina vladali pojasom Gaze otkako su sredinom 2007. silom preuzeli kontrolu od snaga lojalnih Fatahu. Abbasov Fatah je od tada dominirao samo na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali. Međutim, nakon decenije pogubnih nesporazuma lideri Hamasa su rekli da su spremni predati vlast Palestinskoj upravi, kojoj je Fatah glavna partija i koju Zapad priznaje kao preteču palestinske države.

Arafat je bio jedan od osnivača Fataha. Umro  je 11. novembra 2004. godine u vojnoj bolnici kraj Pariza. Uzrok smrti nikada nije otkriven, mada se sumnja i na trovanje. Godišnica Arafatove smrti obilježena je i na Zapadnoj obali u Ramallahu, gdje je sahrajen. Okupljeni su izrazili nadu da će “duša mučenika (Arafata) počivati mirnije kada vidi da je palestinski narod zajedno”.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj