IZVIĐAČKA MISIJA SAA: Izrael oborio sirijsku bespilotnu letjelicu iznad Golanske visoravni

Izraelska vojska saopćila je da je u subotu oborila sirijski bespilotni avion ruske proizvodnje, dok je obavljao izviđačku misiju iznad Golanske visoravni pod izraelskom okupacijom. Dron je oboren raketom Patriot u demilitarizovanoj zoni između dijelova Golana pod izraelskom i sirijskom kontrolom, navodi u saopćenju vojni portparol, prenosi agencija AFP.

Izrael i Sirija tehnički su još u ratu, iako je linija primirja na Golanskoj visoravni decenijama ostala mirna do izbijanja nametnutog rata u Siriji 2011. godine. Izrael je okupirao Golansku visoravan površine 1.200 kvadratnih kilometara  u šestodnevnom ratu 1967. godine i anektirao tu teritoriju, u potezu koji nikada nije priznala međunarodna zajednica.

U septembru je izraelska vojska oborila, kako ga je opisala, bespilotni avion iranske proizvodnje, kojim je upravljala libanska militantna grupa Hezbollah dok je bio u izviđačkoj misiji iznad Golana. Izrael je također meta sporadične artiljerijske vatre iz sirijskog rata i priznaje da je izvodio desetke zračnih udara po Siriji kako bi zaustavio isporuke oružja svom ljutom neprijatelju Hezbollahu.

Libanska militantna grupa ključni je saveznik sirijskog predsjednika  Bašara el-Assada (Bashar al-Assad) i bori se zajedno s  vojnicima regularne Sirijske arapske  armije protiv pobunjeničkih i terorističkih snaga.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj