SAMO RADIKALNO? Erdogan poručio kako je “umjereni Islam izmišljotina Zapada”

Turski predsjednik Recep Erdogan komentirao je izjavu saudijskog prijestolonasljednika, princa Salmana, koji je prošlog mjeseca rekao kako želi reformirati kraljevinu te vratiti “umjereni Islam”. Erdogan tvrdi kako je ideja “umjerenog Islama izmišljena od strane Zapada” te kako se na taj način nastoji oslabiti ova religija.

-Termin “umjereni islam” ponovo se nameće. Patent umjerenog islama pripada Zapadu. Nema umjerenog ili neumjerenog islama; Islam je jedan. Cilj korištenja takvih termina je oslabiti Islam, rekao je Erdogan u Ankari. Mnogi će se složiti kako su ovo poprilično uznemirujuće izjave, naročito kada se uzme u obzir da je upravo ova turska vlast na čelu s Erdoganom snažno podupirala islamističke ekstremiste u Siriji, a podupire ih i dalje.

Turski predsjednik se takođe izjasnio protiv EU zbog odobravanja serije zakona o zabrani burke uvedenih u posljednjih nekoliko godina, nazvavši ih  “diskriminacijom muslimanskih žena”.

-U državama EU postepeno zabranjuju burke u javnosti, pokušavajući zabraniti muslimankama da uđu u društveni život. Pokušaji zatvaranja muslimanki u svojim domovima šire se kao virus, rekao je Erdogan.

Saudijska Arabija se pak smatra najkonzervativnijom islamskom zemljom pošto slijede vehabijsku verziju Islama. Salman očito želi to promijeniti, ili pak to samo kaže kako bi se dodvorio Zapadnim investitorima s kojima se zadnjih mjeseci intenzivno nalazi, no Erdoganova kritika svakako je značajna jer kada jedna moćna Turska odbacuje “umjereni Islam” kao Zapadnu izmišljotinu za očekivati je samo periode još veće radikalizacije u muslimanskom svijetu.

 

 

(Global CIR/RT/Agencije)

 

Komentiraj