SUĐENJE RATKU MLADIĆU: ‘Haški sud odbio zahtjev odbrane da se odgodi izricanje presude’

Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev odbrane da se odgodi izricanje presude bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću zakazano za 22. novembar, javili su srpski mediji. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) sredinom oktobra je objavio da će optuženiku za ratne zločine i genocid presudu izreći u srijedu 22. novembra.

Mladićevi branitelji tražili su odgodu presude kako bi Mladića (75) čije se zdravlje, kako tvrde, pogoršalo pregledali srbijanski liječnici. Sudsko vijeće objavilo je da je izvješće nezavisnih liječnika pokazalo da je zdravlje optuženog stabilno.

Ratni zapovjednik bosanskih Srba optužen je za genocid počinjen u Srebrenici, gdje je u julu 1995. ubijeno više od 8.000 bošnjačkih civila. Mladića optužnica tereti i za opsadu Sarajeva koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno više od 10.000 ljudi. Također je optužen i za progon Bošnjaka i Hrvata diljem Bosne i Hercegovine te uzimanje pripadnika UN-ovih mirovnjaka UNPROFOR-a za taoce.

Nakon višegodišnjeg bjega uhićen je u Srbiji i izručen Haškom sudu u junu 2011. Suđenje mu je počelo u junu 2012., a završeno u decembru 2016. Tužiteljstvo ICTY-a zatražilo je za Mladića kaznu doživotnog zatvora.

“Bilo kakva kazna manja od maksimalno predviđene zakonom, a to je kazna doživotnog zatvora, bila bi uvreda i živim i mrtvim žrtvama, kao i udarac pravdi”, rekao je u decembru prošle godine Alan Tieger, tužitelj Haškog suda u Den Haagu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj