DRŽAVNI MEDIJI SVE VIDJELI KAO ‘PATRIOTSKO OKUPLJANJE’! Poljska: Oko 60.000 desničara uzvikivalo rasističke parole za “bijelu Evropu”

Destetine hiljada desničarskih nacionalista su se okupile jučer na dan nezavisnosti Poljske, bacajući dimne bombe i noseći slogane na kojima piše “bijela Evropa bratskih nacija”, te uzvikivali islamofobične parole, piše Guardian.
 Marš su organizirali radikalni desničari, a zasjenio je zvanično obilježavanje državnog praznika, ocjenjuje britanski list ističući ovaj događaj kao dokaz porasta populističkih i nacionalističkih pokreta u Evropi.

Policija tvrdi da je u maršu učestvovalo više od 60.000 ljudi. „Guardian“ ističe da je ovo možda i najveće okupljanje desničarskih nacionalista u Evropi, u kojem su učestvovali i desničarski lideri iz drugih država, ali i neki članovi vladajuće konzervativne stranke u Poljskoj.

Analitičari upozoravaju da su državni mediji skup nazvali “velikim patriotskim okupljanjem”.

“Bilo je to predivno vidjeti, i ponosan sam da je toliko Poljaka učestvovalo u proslavi Dana nezavisnosti“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Mariusz Blaszczak.

Istovremeno, održao se mnogo manji skup antifašista, a iako ih je policija držala odvojenim, nacionalisti su napali nekoliko žena koje su uzvikivale antifašističke parole. Svjedoci ističu da većina učesnika na maršu pripada huliganskim grupama koje uživaju podršku vlasti.

(Global CIR/Agencije)
Objavljeno u:

Komentiraj